Avokádó (Persea americana) gondozása, ültetése, teleltetése, metszése, szaporítása, termesztése – Avokádó fajták képekkel

Avókádó
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

Az avokádó (Persea americana) sokak számára lehet ismerős a nagyobb hipermarketek zöldség és gyümölcspultjairól, ugyanis egy Közép-Amerikából származó örökzöld fa termése, mely a babérfélék családjába tartozik. A növény felfedezése a spanyol hódítókhoz köthető, akik „Aguacate”-nak hívták ezt a növényt. Az avokádó magja könnyen csíráztatható, így mi magunk is nevelhetünk otthon avokádó növényt.

Avókádó

Az avokádó termése a spanyol és a mexikói konyha alapja, de Magyarországon is egyre többen fogyasztják. Leginkább gaucamole készül belőle. A termés húsát fogyasztják, melynek íze nagyon semleges, ezért fűszerekkel szokták karakteresebbé tenni. Fogyasztása egyébként nagyon egészséges, szív és érrendszeri problémákra is javasolják, de antioxidánsokat is tartalmaz. Olaja A, B, C és E-vitaminban gazdag. A magjából nevelt növény egész évben dísze lehet a lakásunknak.

Gondozása

A boltban vásárolt avokádó magjából viszonylag könnyedén nevelhetünk dísznövényt, melyet csírázás után, cserépbe ültetve nevelni sem olyan nehéz. Azt viszont nem árt tudni, hogy az így nevelt növény termést nem fog hozni.

Talajigény

Leginkább tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességű talajban fejlődik, ilyen földet vásároljunk a számára.

Tápozás

A tápanyagigénye átlagos, az ültetésnél érdemes megfelelő tápanyagtartalmú földet választani a számára. Háromhetente minimális tápoldatot kaphat.

Fényigény

A legjobban napos, világos helyen fejlődik a lakásban, de ha kivinnénk a kertbe, akkor félárnyékos helyet keressünk a számára.

Vízigény

Az avokádó talán egyedül az öntözésre érzékeny, sem a túlöntözést, sem a szárazságot nem viseli jól. Az a legjobb, ha a földje mindig kissé nedves, de ne álljon vízben.

Páraigény

A páraigénye magas, ezért olyan helyet keressünk a számára, ahol magas a páratartalom.

Szaporítás

Az avokádót elsősorban magról szaporítják hazánkban, a boltban vásárolt termés magja tökéletes hozzá. A magot érdemes csíráztatás előtt minden hústól megszabadítani, és a mag csúcsáról is leszedhetjük a maghéjat, hogy könnyebben csírázzon. Ezután szúrjunk bele 3-4 fogpiszkálót a magba, majd állítsuk bele egy pohár vízbe úgy, hogy a víz félig ellepje, a mag csúcsa pedig felfelé álljon.

Metszés

Az avokádó jellemzően egyenesen nő, ha azt szeretnénk, hogy oldalágai legyenek, akkor a csúcsait célszerű lecsípni.

Teleltetés

Az avokádó teleltetést igényel, melyet hűvös, száraz helyen célszerű végezni, novembertől márciusig.

Ültetés, átültetés

Ha meggyökeresedik és a szára is kifejlett, átültethetjük egy cserépbe. A cserepet tavasztól őszig akár a kertben vagy a teraszon is tarthatjuk.

Virágzás

Az avokádónak szép, illatos virága van, ám az így nevelt avokádók sosem hoznak virágot.

Betegség, kártevők

Betegségek és kártevők ritkán támadják meg.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek