Berkenye () gondozása – Berkenye fajták képekkel

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A berkenye (Sorbus) a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség, mely szerte Európában megtalálható. Számos faj tartozik ide, és mivel a berkenye a kereszteződésre is hajlamost, így sokszor az egyes fajokat nehéz megkülönböztetni. Ennek köszönhető, hogy amikor a berkenyére gondolunk, szinte mindenki más növényre asszociál. Valakinek a fekete bogyó jut eszébe, másnak piros, de van aki már a madárberkenye lekvárra gondol, és lényegében mindenkinek igaza van, hiszen csak Magyarországon több mint 20 berkenye fajt ismerünk.

Forrás: pixabay.com

Amit általánosságban el lehet mondani a berkenyéről, hogy dísznövény, de nemcsak a szépsége miatt ültetik sokan, hanem az ehető termése miatt is. A berkenye rendkívül jól viseli a szennyezet levegőt is, ezért gyakorta találkozhatunk vele városokban is, mert ott is szépen megél. Egyes fajok terméséből lekvárt, pálinkát, vagy likőrt készítenek, de akad olyan berkenyefaj is, melyet az állatgyógyászatban használnak előszeretettel. Jól látszik tehát, hogy egy meglehetősen hasznos növényről van szó.

A berkenye növénycsaládba fák és cserjék tartoznak, hazánkban is számos faja él. A legelterjedtebb talán a fekete berkenye. Ez a faj akár sövényként is ültethető, de akár több hektáron is termeszthető. Más berkenyefajok lombhullató fák, de akadnak gyümölcsfaként ültetett berkenyék is.

Gondozása

A berkenye gondozása nem túl bonyolult, ezért amatőr és hobbi kertészeknek is ajánlott.

Talaj igény

A berkenyék leginkább a jó vízáteresztő képességű talajokat kedvelik, más szempontból nem túl igényesek a talajra.

Fényigény

A napos, világos, félárnyékos helyeket kedvelik leginkább.

Vízigény

A berkenye fajok vízigénye eltérő, összességében elmondható azonban, hogy az átmeneti szárazságot a legtöbb faj tolerálja, a vízigényük is általánosnak mondható.

Hőigény

Ez a tényező fajonként meglehetősen eltérő. A legtöbb faj jól bírja a hidegebb időjárást is, de alapvetően inkább melegkedvelő növények.

Szaporítás

A berkenyében a leggyakoribb szaporítási mód a dugványozás vagy a magról történő szaporítás.

Virágzás

Fajonként változó, általánosságban azonban elmondható, hogy tavasz közepén- végén virágoznak.

Betegség

Alapvetően ellenálló növények tartoznak a berkenyék közé, ugyanakkor egyes fajokra jellemző a tűzelhalás vagy a levélrozsda.

Kártevők

Kártevőkkel szemben a legtöbb berkenye faj ellenállónak mondható, de természetesen akad néhány kivétel.

További információk

Mivel a berkenye gyökere mélyre hatol és messzire szerteágazik, használják lavinák megkötésére, de számos más módon is felhasználják. A berkenye levelét takarmányként használják kecskéknek és juhoknak, de készülhet tea is belőle, melyet bél- és gyomorbántalmakra is használnak. Bogyóiból likőr, pálinka, de akár ecet is készülhet.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek