Bougainvillea (Bougainvillea glabra) gondozása, ültetése, teleltetése, metszése, szaporítása – Bougainvillea fajták képekkel

Murvafürt
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A bugenvillea, más néven murvafürt vagy papírvirág (Bougainvillea glabra) egy Brazíliából származó, gyorsan növő, kúszó növekedésű, tövises cserje, melyet Magyarországon dézsás növényként tartanak. Nevét Bougainvillea admirális után kapta, akinek a nevéhez a növény felfedezése is kötődik. 1768-ban Brazíliában találta meg, azóta pedig szerte a világon elterjedt, és kedvelt trópusi növénnyé vált. Mivel gyorsan nő és kúszó növekedésű, ezért támasztékot igényel, de akár egy nyár alatt is hatalmas felületet beboríthat. Levelei kerekdedek, kissé lándzsaszerűek, virágai élénk színűek, tavasztól nyárig virágzanak.

Murvafürt

A virágai vékonyak, pergamenszerűek, ezért papírvirágnak is szokták nevezni. Jellegtelennek tűnhet a virága, de erős színei miatt egyáltalán nem az. A murvafürt virágai rózsaszín, magenta, piros, narancssárga, fehér és lila színűek lehetnek. Tarthatjuk a szabadban, de lakásban is.

Gondozása

A gondozása nem bonyolult, az igényei átlagosnak mondhatóak, kivéve a fény tekintetében, ugyanis meglehetősen fény és melegigényes növény.

Talaj igény

Talaj tekintetében nem igényes, az átlagos kerti föld vagy virágföld is megfelel a számára.

Tápozás

Tápoldatozást nem igényel, de a virágzás időszakában tápoldattal dúsabb virágzásra ösztönözhető.

Fényigény

Fényigénye magas, akár tűző napos helyet is kereshetsz a számára, de mindenképp világos, napos helyre tedd.

Vízigény

Vízigénye átlagos, mérsékelt öntözést igényel, a túlöntözésre érzékeny. A teleltetés alatt minimális öntözésre van csak szüksége.

Hőigény

Melegigényes növény. Napos, világos, meleg helyet keress a számára.

Páraigény

A páraigénye átlagosnak mondható, ha nem túl száraz a levegő, akkor nem igényel különösebb beavatkozást, száraz helyen tartva azonban érdemes párásítani.

Szaporítás

A szaporítása meglehetősen nehéz. Ha szeretnéd megpróbálni, fejdugvánnyal érdemes, viszont a dugványok alacsony hatékonysággal gyökeresednek meg még a megfelelő körülmények között is.

Metszés

A bugenvillea metszése nem kötelező, ám a metszéssel alakítható, illetve bővebb virágzásra is ösztönözhető, ezért érdemes elvégezni ezt a feladatot. A virágzást követően az elhervadt részeit érdemes levágni, így újabb virágzásra is ösztönözhetjük a növényt. Tavasszal pedig a hajtások végét érdemes visszacsípni, ezt a teleltetést követően teheted meg.

Teleltetés

Hazánkban a murvafürt nem télálló, így teleltetést, pihentetést igényel. 10 fok körüli hőmérsékletre, és egy szélvédett, világos helyre van szüksége.

Ültetés, átültetés

Az átültetést csak a teleltetést követően, a metszés elvégzése után teheted meg.

Virágzás

Tavasztól egészen nyár végéig hozhatja pompás rózsaszín, magenta, piros, narancssárga, fehér és lila színű virágait.

Betegség

Betegségekkel szemben ellenállónak mondható.

Kártevők

A gyapjastetvek, a pajzstetvek, a takácsatkák és a bíbortetvek is megtámadhatják.

Fontos tudnivalók

A bugenvillea mérgező növény, ezért gyermekek és háziállatok mellett érdemes vigyázni vele.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek