Bromélia () gondozása, szaporítása – Bromélia fajták képekkel

Bromélia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A broméliák természetes élőhelye a trópusi területek, leginkább Észak-, Közép- és Dél-Amerika, de hazánkban is kedvelt szobanövénynek számítanak. Változatos külsejű, élénk virágzatú növény, melynek közel 2500 faja létezik. Mivel a broméliák a trópusi, meleg, párás, nedves éghajlaton élnek, így a lakásban is ilyen környezetre van szükségük. Legismertebb broméliák a neoregélia, a lándzsarózsa és a guzmánia. Virágának színe fajtól függően piros, bordó, rózsaszín, fehér, sárga, narancssárga, vagy ezek keveréke is lehet.

Bromélia

Gondozás

A bromélia gondozása nem mondható a legkönnyebbnek, hiszen odafigyelést igényel, de nem tartozik a legnehezebben gondozható növények közé sem.

Talajigény

Legjobban a lazább szerkezetű, tőzeges, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli, ilyet érdemes keresni a számára.

Tápozás

Tavasszal és nyáron néhány hetente szükséges tápoldatozásról gondoskodni.

Fényigény

Fényigényes növény, de a tűző napot nem kedveli. Leginkább világos és félárnyékos helyet kell keresni a számára.

Vízigény

A bromélia vízigénye átlagos, elviseli a szárazságot, de a túlöntözést kevésbé. A vizet mindig a levelek alkotta kehely alakú tőlevélrózsába érdemes önteni, de a növény földje se maradjon soha teljesen száraz.

Hőigény

Átlagos hőmérsékleten érzik jól magukat a broméliák, 4-37 °C között bármilyen hőmérsékleten megélnek.

Páraigény

A broméliák párigénye közepesnek mondható. A legtöbb lakásban száraz a levegő, különösen télen, amikor fűtünk is, ilyenkor mindenképp szükséges párásításról gondoskodni.

Szaporítás

Sarjakkal szaporítható.

Metszés

A broméliákat nem szükséges túl sűrűn metszeni, leginkább akkor, ha a levélhegyek megbarnulnak. ilyenkor egy éles késsel vagy ollóval könnyen visszavághatjuk őket.

Ültetés, átültetés

Ha mindenképp szükséges az átültetés, akkor ezt tavaszra időzítsük.

Virágzás

Látványos virágai akár 6-10 héten keresztül is virágoznak.

Betegségek

A betegségek közül a gombás betegségek (korona-, szár- és a gyökérrothadás), valamint a rozsdabetegség és a levélfoltosodás is megtámadhatják a broméliákat.

Kártevők

A kártevők közül a teknős pajzstetű és a levéltetű okozhat gondot.

Életciklus

Amikor a bromélia elvirágzik, azzal együtt el is szárad. Ilyenkor sokan megijednek, hogy a növény elpusztult, ami igaz is, viszont előtte hoz sarjakat, melyek segítségével új növény születik. Mindössze annyi a dolgunk, hogy ezeket a sarjakat elültessük, és biztosítsuk a számukra a megfelelő körülményeket.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek