Csillagfürt () gondozása, ültetése, szaporítása – Csillagfürt fajták képekkel

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A csillagfürt (Lupinus) már az ókorban is ismert növény volt, így egy nagyon régi kultúrnövényről van szó. Már az ókori rómaiak is ismerték, és termesztették a fehér virágú változatát, később a franciák zöldtrágyaként kezdték hasznosítani. Hazánkban csak a 19. század végén kezdték megismerni ezt a növényt, jelenleg két fő faját termesztik a fehér és a sárgavirágú csillagfürtöt, melyeknek van édes és keserű változata is. A csillagfürt keserű változatát főként zöldtakarmányként hasznosítják, mivel mérgező, az édes változatát azonban takarmányozásra, legeltetésre, és silózásra is szokták használni.

forrás: pixabay.com

Kertekben is elterjedt növény, találkozhatunk egynyári és évelő változatával is. Az évelő csüllagűrt fajok más évelőkkel jól társíthatók, de önmagukban vagy csoportba ültetve is jól érzik magukat. A csillagfürt fajok lágyszárú növények, melyeknek mélyre nyúló karógyökerük van. A különböző fajok mérete eltérő lehet, létezik nagyméretű, de közepes termetű faja is. A levelek számában is mutatnak eltérést az egyes fajok, ahogyan a virágok színében is. Magyarországon leginkább a sárga és a fehérvirágú fajokat találjuk meg, de létezik kék színű csillagfürt is. A virágok szár végén találhatóak, laza fürtökben helyezkednek el, és tavasz végén, nyár elején nyílnak.

Gondozása

A csillafürt gondozása nem túl összetett, így kezdő, hobbi kertészek számára is ajánlott

Talaj igény

Az egyes fajok talajigénye eltérő lehet, az erdei csillagfürt például nem kényes a talaj fajtájára, ugyanakkor a törpe csillagfürt esetében az enyhén savanyú talaj az ideális. A meszes talajt a legtöbb csillagfürt faj nem kedveli, ezt érdemes kerülni.

Tápozás

Tápozást nem igényel, viszont ha másodvirágzásra szeretnéd ösztönözni a növényt, akkor érdemes egy kevés tápoldattal megöntözni.

Fényigény

Fajonként eltérő fényigényű növény, egyes fajai a tűző napon is jól érzik magukat, mások inkább a félárnyékot kedvelik.

Vízigény

Ez a tulajdonság leginkább az adott faj fényigényétől függ, ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy a szárazságot egyik csillagfürt faj sem szereti, tehát hosszabb csapadékmentes időszakokban érdemes öntözésről gondoskodni.

Hőigény

Szaporítás

A csillagfürt legegyszerűbben magról szaporítható. Ez történhet előnevelet palánták formájában, de vethetjük szabad földbe is. A palántákat már márciustól nevelheted beltérben, de ha szabadföldbe szórnád a magokat, azzal érdemes megvárni a májust, amikor már elmúlnak a talaj menti fagyok. Ugyanakkor magától is gyorsan elszaporodik, mert önvető tulajdonsággal bír.

Metszés

A csillagfürt fajok általában nem igényelnek metszést, ugyanakkor az első virágzás után a szárak visszametszésével másodvirágzásra ösztönözetjük. Az elszáradt virágokat érdemes eltávolítani a növényről.

Ültetés, átültetés

A magok elvetésére a március vége a legideálisabb. Válassz kis méretű cserepeket, és töltsd meg őket virágföld és komposzt keverékével. A magok könnyebben kicsíráznak, ha a vetés előtti éjszakán langyos vízbe áznak.

Virágzás

Bár fajonként eltérő lehet, a csillagfürt jellemzően tavasz végétől nyár végéig virágzik.

Betegség, kártevők

Bár a csillagfürt viszonylag ellenállónak mondható a lisztharmat megtámadhatja, illetve a csigák is előszeretettel megdézsmálják, különösen a szabadban nevelt csillagfürt palántákat.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek