Csónakorchidea () gondozása – Csónakorchidea fajták képekkel

Csónakorchidea
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A Cymbirium, vagy magyar nevén csónakorchidea egy hidegházi orchideafaj, mely leginkább Ázsia trópusi vidékein és Ausztráliában őshonos. A legtöbb orchideafajjal ellentétben talajlakó faj, melyet Magyarországon szobanövényként tartanak, de Thaiföldön a virágpiacokon árulják vágott virágként is. Kínában már az ókorban is kedvelt növény volt, Európába azonban csak a 19. században került. Nálunk elsősorban a miniatűr változataival és a nagyobb méretű hibridjeivel találkozhatunk.

Csónakorchidea

Fő díszítőértéke a fehér, bézs, sárga, narancssárga, vörös, rózsaszín, barna és zöld virágai, melyek nagyon sokáig megmaradnak, ha megfelelően gondozzuk a növényt. Levelei ép szélűek, hosszúkásak, szíjszerűek, fajtától függően akár finoman lecsüngőek vagy merevek is lehetnek. A magassága is fajtától függ, lehet belőle találni törpeváltozatot, de a nagyobb méretű fajták akár az 1 méteres magasságot is elérhetik.

Gondozás

Az orchideák gondozása nem mondható egyszerűnek, ezért a csónakorchidea sem való mindenkinek, mert nagy odafigyelést igényel.

Talajigény

Az orchideákat a számukra speciálisan készített földkeverékbe érdemes ültetni.

Tápozás

Tápanyagigényes növény, tavasszal és nyáron heti rendszerességgel érdemes tápoldatozni.

Fényigény

A csónakorchidea a világos, napos helyeket kedveli, nyáron akár a szabadban is tartható, de a tűző naptól óvni kell őket.

Vízigény

Vízigényes növény, rendszeres öntözést igényel. Különösen tavasszal és nyáron célszerű bőségesen öntözni, télen mérsékelt, de rendszeres öntözésre van szüksége.

Páraigény

Páraigényes növény, száraz levegőjű szobában mindenképp érdemes párásításról gondoskodni a számára, és vízzel is célszerű permetezni.

Szaporítás

A csónakorchidea álgumókat nevel, melyet az átültetéskor leválasztva tudjuk szaporítani a növényt.

Teleltetés

A csónakorchidea hidegházi orchidea, ami azt jelenti, hogy a növénynek szüksége van az őszi hidegtartásra.

Ültetés, átültetés

Kétévente célszerű átültetni orchideák számára készített földkeverékbe, ezt lehetőleg virágzás utánra időzítsük.

Virágzás

Télen, és kora tavasszal virágzik. A virágzás akár 10 hétig is tarthat.

Betegségek, kártevők

A kártevők közül a takácsatkák okozhatnak gondot, a betegségek közül leginkább a vírusos megbetegedések. Ez utóbbira sajnos nincs ellenszer, a megelőzésre kell fokozottan odafigyelni.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek