Elefántláb (Beaucarnea recurvata) gondozása, szaporítása – Elefántláb fajták képekkel

Elefántláb
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

Az elefántláb vagy buzogányfa (Beaucarnea recurvata) Mexikóból, illetve Észak-Amerika déli területeiről származó, jó szárazságtűrő képességű növény, mely az agávé növénycsaládhoz tartozik. Eredeti élőhelyén szabadtéren tartják, és fa méretűre nő, ám Magyarországon dísznövényként, lakásban tartva jóval szerényebb méretre nő meg. Nevét a vastag törzse miatt kapta, hiszen egyesek szerint elefántlábra hasonlít. Pálmafélének tűnik, de nem az, viszont nagyon hálás, könnyen gondozható növény. Valójában pozsgás növény, melynek fő díszítő értéke a fű alakú levélzete. Levelei keskenyek, kb. 2 cm szélesek, viszont hosszúak, akár a másfél méteres hosszúságot is elérhetik. Nagyon élesek, ezért érdemes vigyázni velük.

Elefántláb

Gondozás

Az elefántfa könnyen nevelhető növény, az elhanyagoltságot is nagyon jól viseli, így kezdő kertészeknek is ideális.

Talajigény

Laza, jó vízáteresztő képességű talajt válasszunk a számára, mert ebben érzi jól magát. A kötött agyagos talajjal a túlöntözést és a pangó víz megjelenését kockáztatjuk, ami a növény pusztulásához vezethet.

Tápozás

Tavasszal és nyáron érdemes havonta egyszer tápoldatozni, de figyeljünk arra, hogy tápoldatozás előtt picit öntözzük meg, ne a száraz földre öntsük a tápoldatot.

Fényigény

Az elefántláb fényigénye magas. Leginkább az erős, közvetlen fényt kedveli, ilyen körülmények között fejlődik a legszebben, de elviseli a félárnyékot is.

Vízigény

A vízigénye alacsony, a túlöntözéstől elpusztul, ezért csak nagyon kíméletesen, ritkán öntözzük. Jól viseli a szárazságot. Télen elég havonta egyszer öntözni, nyári időszakban lehet hetente-kéthetente egyszer.

Hőigény

Leginkább a 16 °C feletti meleg időt kedveli. Alacsonyabb hőmérsékleten is megél, viszont ilyen körülmények között csak lassan, vagy egyáltalán nem fog növekedni.

Páraigény

Páraigénye alacsony. Mivel meleg, száraz levegőben is szép fejlődik, akár panellakásban is bátran tartható.

Szaporítás

Szaporítani oldalhajtásokkal tudjuk.

Metszés

Metszést nem igényel, de az elhalt növényi részeket, illetve a megbarnult leveleket érdemes időnként eltávolítani róla.

Ültetés, átültetés

Ha azt szeretnénk, hogy az elefántláb kicsi maradjon, akkor maradhat kicsi cserépben, nem szükséges átültetni. Amennyiben átültetjük, akkor a szára megvastagszik, így gyorsabban is nő.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel szemben ellenálló, de a kártevők közül a pajzstetvek, a levéltetvek és a teknőspajzstetvek is okozhatnak gondot.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek