Frézia (Freesia) gondozása – Frézia fajták képekkel

Frézia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A frézia (Freesia) a nősziromfélék családjába tartozó, Dél-Afrikában és Kelet-Afrikában őshonos hagymás növény, melyet kertben, balkonládában és lakásban is egyaránt tarthatsz. Legtöbben vágott virágként ismerik. Európában a 18. században terjedt el, mára nagyon kedvelt növény lett Magyarországon is. Számos színváltozata ismert, hiszen sok fajtája van. Ennek köszönhetően nemcsak színekben, de formában is eltérőek lehetnek az egyes fajták virágai. A virágok színe sárga, fehér vagy rózsaszínű, a levelei hosszúak és keskenyek.

Frézia

Gondozása

A frézia gondozása odafigyelést igényel, fontos, hogy a megfelelő körülményeket teremtsd meg a számára. Tartani persze nem kell tőle, mert azért a legbonyolultabban tartható növények közé sem tartozik, ezért érdemes tenni vele egy próbát.

Tápozás

A frézia tápanyagigénye átlagosnak mondható. Szabadföldi tartás esetén 3-4 hetente kaphat tápoldatot, ám ha szobában tartjuk, akkor kéthetente érdemes a tápoldatot az öntözővízbe keverni.

Fényigény

Mivel a fényigénye meglehetősen magas, ezért világos, napos helyet kell keresni a számára, akár szobai, akár kerti fréziáról van szó. A tűző naptól azonban óvni kell, mert ha túl sokáig éri erős fény a leveleit, akkor azok lehullhatnak. Az árnyékot nem kedveli, félárnyékban még boldogul, de a virágok színe nem lesz élénk, ha félárnyékos helyen tartod.

Vízigény

Rendszeres öntözést igényel, mert a szárazságot nem viseli jól, ezért bőségesen öntözheted. A pangó vizet nem kedveli, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet.

Hőigény

Ha szobában tartod a fréziát, akkor arra célszerű ügyelni, hogy ne kerüljön ablak vagy fűtőtest közelébe, mert a nagy meleget nem kedveli.

Szaporítás

A frézia hagymás növény, tehát hagymával szaporítható.

Teleltetés

A frézia nem fagytűrő növény. Ha balkonládában vagy szabadföldben tartod, akkor télre célszerű bevinni a lakásba a hagymákat, miután a növényi részek elszáradnak, és csak a tavaszi fagyok elvonulása után célszerű újra kiültetni.

Betegségek, kártevők

A frézia ellenálló növény, nem jellemző rá igazából betegség vagy kártevő. A pusztulása leginkább a helytelen tartási körülmények miatt következhet be.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek