Fuxia (Fuchsia) gondozása, teleltetése, szaporítása – Fuxia fajták képekkel

Fuxia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A fuxia, vagy más néven Krisztus vércseppje (Fuchsia) egy Dél-Amerika nyugati partvidékéről, illetve Új-Zélandról származó, évelő dísznövény. Fő díszítő értékét az akár két színben is játszó, különleges formájú virágai adják. Európába még csak két-háromszáz éve terjedt el. Nevét egy német orvos-botanikusról kapta, Leonard Fuchs-ról. Rengeteg faja és változata létezik, lehet lágy és fás szárú, magasra növő, alacsony, kúszó növekedésű és csüngő változat is. Egyes fajok fagytűrőek, és szabadföldbe is bátran ültethetőek, a legtöbb faj azonban teleltetést igényel, és cserépben nevelhető. A fuxiát tarthatjuk a teraszon, de létezik szobai változata is.

Fuxia

A fukszia virágai változatos színűek lehetnek, de szinte minden esetben csüngők. Érdemes az ablakba vagy erkélyre ültetni, ahol alulról rájuk láthatunk. A virágok lehetnek egyszerűek vagy teltek, a porzók és a bibe kiemelkednek a szirmok közül. A szirmok lehetnek más színűek, mint a csésze cimpái, ezért is szokták mondani, hogy egy virág akár két színben is játszhat. A leggyakoribb a fehér-piros, piros-fehér kombinációk, lila, rózsaszín és fehér virágszínek. Ha megfelelően gondozod, akár 80-100 virágot is hozhat egyszerre.

Gondozása

A fuxia gondozása nem mondható egyszerűnek, mivel sok szempontból igényes növény. Ugyanakkor kis odafigyelés mellett színpompás virágokkal ajándékoz meg minket, csak a megfelelő körülményeket kell biztosítani a számára.

Talajigény

Közömbös vagy enyhén savanyú talajt kell biztosítani a számára, hogy a legszebben fejlődhessen.

Tápozás

Tápanyagigényes növény, érdemes gyakran tápoldatozni, sőt, az átültetésekkor is érdemes tápanyagban gazdag talajt választani a számára, vagy feljavítani a talajt.

Fényigény

Legjobban a félárnyékos helyeket kedveli, itt hozza a legbőségesebben a virágait. A tűző napot és a túlzottan nagy meleget nem kedveli, inkább a kert vagy a terasz árnyékosabb végében keress neki helyet.

Vízigény

A vízigénye magas, ezért rendszeres, bőséges öntözést igényel.

Páraigény

Páraigényes növény, ezt is érdemes figyelembe venni az ültetésekor.

Szaporítás

A fukszia szaporítása meglehetősen egyszerű, amit dugványokkal tehetsz meg. Annyi a feladatod, hogy lecsípsz pár hajtást a növényről, és lehetőleg azonnal elülteted, vagy minimum vízbe állítod, hogy meggyökeresedjen.

Metszés

Szebben növekszik, és formásabb is lesz, ha tavasszal visszavágjuk kissé.

Teleltetés

A legtöbb fuxia faj nem fagytűrő, ezért teleltetésről kell gondoskodni. Világos, hűvös helyet keress a számára télen, a 12-14 fokos hőmérséklet a legideálisabb a számára. A Fuchsia magellanica kivétel, ez a faj szabadföldben is kibírja télen, ha gondoskodunk némi takarásról.

Ültetés, átültetés

Évente, de legalább kétévente mindenképp érdemes átültetni, és friss, tápanyagban gazadag virágföldről gondoskodni a számára. Az átültetésre a tavasz a legalkalmasabb időszak.

Betegség

Betegségekkel szemben ellenállónak mondható.

Kártevők

A leggyakoribb kártevői a zöld levéltetvek és a liszteskék, melyek ellen permetezéssel védekezhetsz.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek