Gerbera (Gerbera ) gondozása, teleltetése – Gerbera fajták képekkel

Gerbera
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A gerbera (Gerbera x hybrida) Dél-Afrika és Ázsia trópusi területeiről származó, az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény. A gerbera a Gerbera nemzetségbe tartozik, melyet Traugott Gerber német természettudósról neveztek el. A gerberát a világ minden táján ismerik, a világ ötödik legnépszerűbb virága. Cserepes és vágott virágként is ismeretes, számos szín és méretváltozatban megtalálható. A Gerbera jamesonii és Gerbera viridifolia keresztezésével számos hibrid jött létre. A gerbera virágai a margarétára hasonlítanak, és nyáron nyílnak. A színe sárga, narancssárga, piros, rózsaszín, krémszínű és világos lila színárnyalatú is lehet. Nagyméretű, tőlevélrózsát alkotó levelei vannak.

Gerbera

A gerberát szobanövényként is tarthatjuk, de nyáron kerti dísznövényként is megtalálhatjuk a kertekben. Mivel télen teleltetést igényel, célszerű dézsás vagy cserepes növényként tartani a kertben is, mert így könnyebben tudjuk mozgatni, és az átültetést sem viseli jól.

Gondozása

Talaj igény

A gerbera a jó szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Leginkább a savanyú talaj az ideális a számára.

Tápozás

Hetente kétszer érdemes tápoldatozásról gondoskodni, melyet a teleltetés alatt célszerű felfüggeszteni.

Fényigény

A gerbera szereti a fényt és a meleget, így világos, napos helyet keress a számára. A tűző napot is elviseli, így akár az ablakba is tehetjük.

Vízigény

Rendszeres mérsékelt öntözést igényel. Figyelj rá, hogy a leveleire ne kerüljön az öntözővízből! A teleltetés alatt az öntözés gyakoriságát és mennyiségét érdemes csökkenteni. A pangó vizet nem kedveli.

Hőigény

Melegigényes növény, a legjobb számára a 12-24 fok közötti hőmérséklet, de lakásban az ennél melegebb hőmérsékletet is jól viseli.

Szaporítás

A gerberát tőosztással a legegyszerűbb szaporítani, melyet ősszel tehetsz meg a leghatékonyabban. A gyökerek leválasztásánál nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha sérül a gyökér, akkor a növény elpusztul. Magról is szaporítható, tavasszal a kertünkbe is szórhatjuk a magokat.

Teleltetés

A gerbera nem bírja jól a fagyot, ezért teleltetést igényel. Ha a kertben tartjuk nyáron, akkor is célszerű cserébe vagy dézsába ültetni, így könnyebben mozgathatjuk, ha eljön a teleltetés ideje. A teleltetésre száraz, hűvösebb, 12 fokos helyiség az ideális a számára, mint a veranda vagy a télikert.

Ültetés, átültetés

Az átültetés nem kedveli, így célszerű a cserépbe vagy dézsába ültetni akkor is, ha nyáron a kertben tartanád. Kizárólag akkor lehet szükség átültetésre, ha kinövi a cserepét.

Betegség

A betegségek közül a lisztharmat és a szürkepenész okozhat gondot.

Kártevők

A kártevők közül az üvegházi molytetű, a takácsatkák, a levéltetvek és a liszteskék is megtámadhatják.

Hasznos tulajdonságok

A gerbera légtisztító növény, kiszűri a levegőből a benzolt, a formaldehidet, és a triklór-etilént.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek