Hibiszkusz () gondozása, teleltetése, metszése – Hibiszkusz fajták képekkel

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A hibiszkusz vagy más néven mályvacserje egy meglehetősen népes növénynemzetség, melybe közel 1200 faj tartozik. Mivel a hibiszkuszok többségének feltűnően szép virágai vannak, így a világ számos táján dísznövényként tartják őket. A hibiszkusz Ázsiából származik, jellemzően trópusi-szubtrópusi növény, de a meleg mérsékelt éghajlatú területeken is megél. Ebbe a nemzetségben egyaránt találunk fás szárú és lágyszárú növényeket, évelő és egynyári fajokat, de örökzöld és lombhullató tagjai is vannak a nemzetségnek.

forrás: pixabay.com

A hibiszkusz Magyarországon egy nagyon kedvelt mediterrán növény, mely akár két méter magasra is megnőhet. Találkozhatunk vele a kertben, de a teraszokon és a balkonokon is jól érezi magát. Télikertben és folyosókon tartva sem ritka, vagyis kerti és szobanövényként is egyaránt tartható. A virágai nagyméretűek, élénk színűek, és gazdag színválasztékban érhetőek el. Ha megfelelő körülményeket termesztett a hibiszkusznak, akár egész évben hozhatja a pompás virágait. Igaz ugyan, hogy a virágok csak 1-2 napig élnek, aztán elvirágzanak, de a növény egész évben hozza a virágokat, így folyamatosan élvezni tudod a látványt.

Gondozása

A meleget kedvelő trópusi-mediterrán hortenzia heti tápoldatos öntözése javasolt és megfelelő virágföldben a “legboldogabb”, ennek ellenére akár kezdők számára is ajánlott növény.

Talaj igény

Laza, jó vízáteresztő képességű talajt igényel, ilyen virágföldet érdemes választani a számára, de készíthetsz komposztból és virágföldből is megfelelő keveréket. Ha virágüzletben keresel földet, a B típusú virágföldet érdemes válaszatni.

Tápozás

Heti egy tápoldatos öntözés is elengedő lehet a hibiszkusz számára, de a gazdag tápoldatozást is meghálálja.

Fényigény

A hibiszkusz fajok leginkább világos, napos helyeket kedvelik. Szeretik a nyári napfényt és a meleget, így mindenképp olyan helyet keress a számára, ahol közvetlenül éri a napfény. A szobai hibiszkusz legjobb helye egy napos ablak előtt van, de a balkonra, a teraszra vagy a télikertben is jól érzi magát, ha elég napfény éri.

Vízigény

Bár a hibiszkusz megelégszik heti egyszeri öntözéssel is, de meghálálja, ha naponta kap vizet. Télen csak ritkán kell öntözni, de tavasztól őszig figyelj arra, hogy mindig nedves legyen a földje.

Hőigény

Mivel trópusi-mediterrán növény, leginkább a meleget szereti. A fagyot és a hideget nem bírja, ezért teleltetést igényel.

Páraigény

Ha száraz a levegő, mindenképp érdemes klórmentes vízzel permetezni. Nincs magas páratartalom igénye, de mediterrán növényről lévén szó, a száraz levegőt nem szereti.

Szaporítás

A kerti hibiszkusz fajokat magról is nevelhetjük, viszont hazánkban leginkább a szobai fajok gyakoriak, melyeket nehézkesebb szaporítani, mert ezek a növények nemesítéssel jöttek létre. A kerti fajok magjához képest sokkal nehezebb magot szerezni, melyek amúgy is nehezen porozódnak be. Ha mégis sikerül magot szerezni, akkor csak olyan helyet válasszunk hibiszkusz számára, ami meleg és szélvédett, mert a magoncok érzékenyek a hidegre és a huzatra is.

Metszés

A hibiszkuszt évente kétszer mindenképp érdemes visszametszeni, hogy a következő évben is gazdagon hozzon virágot. Ez a növény ugyanis csak az új hajtásokon nevel virágot, ezért minden évben tavasszal érdemes erőteljesen visszametszeni. A fiatal növények hajlamosak sűrűn elágazni, amit metszéssel tudunk ritkítani, de a forma kialakításához is a metszés az egyetlen módszer.

Teleltetés

A Magyarországon található hibiszkuszfajok nem kedvelik a hideget, így télen mindenképp beltérben kell őket teleltetni, ugyanakkor nyugalmi időszakuk nincs, betérben is folyamatosan virágot hoznak majd. Mielőtt újra szabadtérbe visszük, ahogy enyhül az idő, mindenképp szánjunk időt arra, hogy hozzászoktassuk az erős napfényhez.

Ültetés, átültetés

A hibiszkuszt fiatal korban évente érdemes átültetni, később elegendő ezt a műveletet két-három évente elvégezni. Mindig csak egyel nagyobb ültető edényt válasszunk, mert nagy cserépbe csak a gyökérzet növelésére fordít energiát a növény. Idősebb korban már átültetni sem szükséges, elég felszíni talajcserét végezni.

Virágzás

A hibiszkusz virágai 1-2 napig virágoznak csak, viszont a növény egész évben folyamatosan neveli a virágokat.

Betegség

Nem jellemző.

Kártevők

A szabadföldben nevelt hibiszkuszokat a fonálféreg megtámadhatja, de a konténeresen nevelt fajokat ez nem fenyegeti. A levéltetvek és a takácsatkák, ellenük tavasszal mindenképp érdemes védekezni.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek