Hortenzia () gondozása, ültetése, metszése, szaporítása – Hortenzia fajták képekkel

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A hortenzia (Hidrangea) talán az egyik legszebb kerti növény, ezért is kedvelik annyian. Amerikában, illetve Ázsia keleti részén őshonos, Európába a 1800-as években érkezett Japánból, azóta pedig szerte a kontinensen elterjedt. A legnépszerűbb tagja a hortenziáknak a kerti hortenzia, mely Magyarországon is megtalálható. Fás, évelő bokor, melynek latin neve jelentése „sok víz”. A kerti hortenzia 1-3 méter magas növény, leginkább bokros, de nagyobb példányai apró fákká is fejlődhetnek.

forrás: pixabay.com

Lombhullató és örökzöld fajtái is léteznek, bár a termesztett fajok közül a legtöbb lombhullató. A hortenzia virágai számos színárnyalatban pompázhatnak, lehetnek fehérek, pirosak, rózsaszínek, vagy kékek. A kék egyébként nem alapszíne a hortenziának, ám ha a rózsaszínű fajtáját savanyú talajba ültetjük, akkor kék virágai lesznek.

Gondozása

A hortenzia gondozása nem túl összetett, csupán pár alap dologra kell odafigyelnünk és kertünk csodálatos dísze lehet ez a gyönyörű dísznövény.

Talaj igény

Talajra nem kifejezetten igényes, ugyanakkor a legjobb számára a jó vízáteresztő képességű, agyagos talaj. Szereti, ha nedves a földje, viszont a nagyon vizes talajt nem kedveli.

Tápozás

A hortenzia is meghálálja a tápoldatot. Használhatunk műtrágyát, de tápoldatot is. Ezt tavasztól nyár végéig célszerű megtenni, de nem szabad túlzásba esni, mert akkor nem a virágokat fogja nevelni, hanem a leveleit.

Fényigény

A hortenzia nem szereti a tűző napot, ugyanis ha ilyen helyre kerül, akkor a virágai összezsugorodnak. A sötétség és az árnyék sem kedvez igazán nekik, leginkább félárnyékos helyre érdemes ültetni, ott fejlődik igazán szépen. A legideálisabb számára, ha reggelente 2-3 órát éri a napfény, utána viszonyt árnyékba kerül.

Vízigény

A vízigénye a talaj típusától függ. Mivel a hortenzia szereti, ha nedves a földje, érdemes rendszeresen, mérsékelten locsolni, melyet a reggeli vagy az esti órákra célszerű időzíteni. Ha talajtakarót használunk, akkor ritkábban lesz szükség öntözésre. Ősszel nem igazán igényel sok vizet a hortenzia, télen pedig egyáltalán nem igényel öntözést a kerti hortenzia. A cserepes változatát télen ritkán ugyan, de szükséges locsolni.

Hőigény

A hortenzia ahogyan a tűző napot, úgy a nagyon meleget sem kedveli, leginkább hűvösebb helyen érzi jól magát. A legideálisabb számára a 15-20 C fok, de a téli időszakban a 7 C fokot kedveli. Ugyanakkor a fiatal hortenziákat óvni kell a téli fagyoktól, de az idősebb példányok már fagytűrők.

Szaporítás

A szaporítás történhet bujtatással vagy tőosztással, de dugványozással a legegyszerűbb.

Metszés

Metszés szempontjából nem igényel túl nagy gondoskodást, tavasszal érdemes mérsékleten metszeni, eltávolítani az elhalt ágakat, de ettél több metszést nem igényel.

Teleltetés

A téli fagytól a fiatal példányokat óvni kell, de az idősebb példányokat is célszerű takarni a keményebb fagyok ellen. Talajtakarót is célszerű használni, melyet tavasszal, csak a tavaszi fagyok elmúltával érdemes eltávolítani. Ha cserepes hortenziáról van szó, télen cseréppel együtt célszerű beltérbe vinni, mondjuk a pincébe vagy a garázsba.

Ültetés, átültetés

Az ültetésnél célszerű nagyobb gödröt ásni, mint amekkora a cserép, hogy a gyökerek körül a talaj laza maradhasson, és szépen tudjon fejlődni a gyökérzete is. Arra is érdemes figyelni, hogy a hortenzia koronája ne legyen túl messze a talajtól. Ültetés előtt az ültetőgödörbe célszerű tápoldatot vagy műtrágyát tenni, és csak utána beletenni a növényt. Ezt követően takarjuk be földdel, majd öntözzük be alaposan.

Betegség

Bár a hortenzia nevelése viszonylag egyszerű, azért pár betegség, mint a rozsda, a lisztharmat, vagy a levélfoltosság megtámadhatja.

Kártevők

Ellenállónak mondható, bár a levéltetvek és a takácsatka megtámadhatja.

 

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek