Pozsgafa (Crassula ovata) gondozása – Pozsgafa fajták képekkel

Pozsgafa levelei
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A pozsgafa (Crassula ovata), melynek angol népi neve, a Money-tree (pénzfa) vagy a Dollar-tree (dollárfa) egy kedvelt és népszerű dísznövény. Apró húsos levelei miatt pénzhozó tulajdonságot tulajdonítanak neki, a Feng-shui szerint is a lakás megfelelő helyére téve gyarapítja a pénzt, illetve segít jó döntéseket hozni a pénzügyek tekintetében. Természetesen nemcsak pénzhozó tulajdonsága miatt népszerű, hanem mert könnyen nevelhető panellakásban is, ugyanis elviseli a száraz levegőt.

Pozsgafa

A pozsgafa egy örökzöld pozsgás növény, mely Dél-Afrikában és Madagaszkáron őshonos, természetes élőhelyén akár három méter magasra is megnőhet. Levelei húsosak, sok vizet képesek tárolni. Színük változatos lehet, élénkzöldtől a sötétzöldig terjedhet.

Gondozás

A gondozása nem túl bonyolult, lakótelepi lakásban is megél, ha találunk számára egy kicsit hűvösebb helyet, ugyanis a nagy melegeket nehezen viseli. A növekedése lassú, de ha megfelelően gondozzuk, akkor még apró fehér virágokkal is megörvendeztethet minket.

Talajigény

Talaj szempontjából a laza, jó vízáteresztő képességű talaj a legjobb a számára. Homokkal vagy perlittel kevert földet vegyünk, például kaktusz földet. Amennyiben nem tudunk kaktuszföldet vásárolni, magunk is készíthetünk megfelelő keveréket a növénynek, körülbelül 50% föld és 50% durva homok, illetve kavics keveréke jó lesz a számára.

Fényigény

Napos helyet keressünk a számára, mert szereti a meleg, világos helyeket.

Vízigény

Nem igényel túl sok vizet, mivel a leveleiben képes eltárolni, amit a talajból vagy a levegőből felvesz.

Szaporítás

Szaporítani dugványokkal lehet. Ez meglehetősen egyszerű, mindössze a növényről leválasztott ágdarabokat kell meggyökereztetnünk.

Teleltetés

A fagyokat nem kedveli, teleltetést igényel. Keressünk neki egy hűvös, száraz helyet, és az öntözést is minimalizáljuk, a legjobb, ha megvárjuk, amíg a földje kiszárad. Télen mindenképp a lakásban tartsuk, de tavasszal és nyáron kitehetjük a teraszra vagy az erkélyre.

Ültetés, átültetés

Ha gyorsítani szeretnénk a növekedését, akkor érdemes minden tavasszal átültetni, ha azonban kicsi, kompakt növényre vágyunk, akkor csak akkor ültessük át, ha már kinőtte a cserepét.

Virágzás

Télen és tavasszal virágot is hozhat, melyek általában fehérek, de ritkábban rózsaszínűek is lehetnek.

Betegségek, kártevők

Ha nem öntözzük túl, akkor nem kell betegségektől tartani, kártevők is ritkán támadják meg.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek