Tulipán () gondozása, ültetése, szaporítása, termesztése – Tulipán fajták képekkel

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A tulipán (Tulipa sp.) meglehetősen változatos növény, megszámlálhatatlan számú egyszerű, teltvirágú és hibrid változatát találhatod meg. A tulipán őshazája Perzsia, de Európában is létezik számos vad tulipánfaj. Perzsiából Európába a török hódítások idején került, és viszonylag hamar elterjedt, egyes területeken külön iparág foglalkozik a tulipántermesztéssel. Virágágyások népszerű hagymás növénye, melyeket ültethetünk csoportban, sorban, de más hagymások mellé is. A színvariációi végtelenek, szinte nincs szín, amelyben ne találnánk tulipánt.

forrás: pixabay.com

Gondozása

A tulipán gondozása nem igényel nagy szakmai tapasztalatot, ezért akár kezdők is könnyen gondozhatják.

Talaj igény

A tulipán nem túl igényes, szinte mindenhol megél, de ha teheted, akkor laza talajú helyet keress a számára. Amennyiben nem elég laza a talaj, mindenképp érdemes lazítani.

Tápozás

Tápozást alapvetően nem igényel.

Fényigény

Bár a tulipán fajták igényei eltérőek lehetnek, általánosságban elmondható, hogy leginkább a napos, világos helyeket kedvelik.

Vízigény

Alapvetően nincs nagy vízigénye, de a szárazságot nem szereti. Az őszi ültetést követően csak akkor szükséges öntözni, ha nagyon száraz az ősz. Ugyanez igaz a tavaszi és a nyári időszakra is. Ha nagyon száraz az idő, nincs csapadék, akkor érdemes öntözésről gondoskodni.

Hőigény

A tulipán a napos és világos helyeket kedveli, ennek értelmében a meleget is. Ugyanakkor a fejlődése szempontjából szükséges van a téli hidegre, ezért is érdemes ősszel elültetni.

Szaporítás

A tulipán hagymás növény, a szaporítását is hagymával tehetjük meg a legegyszerűbben.

Metszés

A tulipán alapvetően nem igényel metszést, ugyanakkor elvirágzás után érdemes a növényi részeket levágni. Ezt akkor szabad megtenni, ha teljesen elsárgult és elszáradt a növény..

Teleltetés

A tulipánhagymákat nem kell télen felszedni, átvészelik a telet szabadföldben is.

Ültetés, átültetés

Az ültetést lehetőleg októberre időzítsd, ugyanis ilyenkor még elég meleg a talaj a hagymák számára, viszont a kártevők számára már nem, így kevésbé jellemző, hogy kárt tudnának tenni az elültetett hagymákban. Mielőtt elültetnéd a tulipánhagymákat, a talajt érdemes kigyomlálni és felásni. Ezután már bekerülhetnek a földbe hagymák, csúcsukkal felfelé, kb. 10 cm-es mélységbe, úgy 15-20 cm-re egymástól. Ültetés után takard be őket földdel, és alaposan öntözd is meg. A hagymák átültetését háromévente érdemes elvégezni.

Virágzás

A tulipánnak számos változata és faja van, melyek virágzási ideje is eltérő lehet. A tulipánokat szokták virágzási idejük szerint is csoportosítani, így megkülönböztetünk korai fajtákat, tavasz közepén virágzó fajtákat, mint a Triumph, vagy a Darwin hibrid tulipánok, illetve késői fajtákat, mint a liliomvirágú, a rojtos, a viridiflora, a Rembrandt-, a papagáj- és a telt késői tulipánok. Ennek köszönhetően pedig, ha különböző virágzási idejű fajokat ültetsz, akkor kora tavasztól egészen nyár elejéig virágozhatnak a kertedben.

Betegség

Ellenálló növény, ugyanakkor a nagy melegekben a levéltetvek megtámadhatják. Ellenük rovarölő szerrel védekezhetünk.

Kártevők

A tulipánhagyma a pockok és a vakondok kedvenc csemegéje, ellenük ültető kosarakkal védekezhetünk.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek