Zebrapletyka (Tradescantia zebrina) gondozása, szaporítása – Zebrapletyka fajták képekkel

Zebrapletyka
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A zebrapletyka (Tradescantia zebrina) Dél-Amerikában és Mexikóban őshonos, a kommelínafélék családjába tartozó gyors növekedésű növény. A zebrapletykát Magyarországon szobanövényként tartják, kerülhet függőkosárba is. Kedvelt növény, mert meglehetősen igénytelen, így egyszerű a gondozása is. A zebrapletyka fő díszítő értéke a levélzete, melyek a hosszú szárain helyezkednek el. A levelek 5 cm-esek, színesek. A levelek alapszíne a zöld, az aljuk viszont lila vagy bíbor színű, de egyes fajtákat ezüst, rózsaszín, fehér vagy bronz csíkok is díszítenek.

Zebrapletyka

Gondozás

A gondozása nem igényel különösebben nagy odafigyelést, ezért kezdő kertészeknek is bátran javasolják a tartását.

Talajigény

A zebrapletykának jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajt válasszunk, mert ebben érzi magát igazán jól. Ha kötöttebb a talaj, mindenképp lazítsuk fel.

Tápozás

A zebrapletykát havonta érdemes tápoldattal ellátni, ha tehetjük, nitrogénben gazdag tápoldatot válasszunk. Túlzásba esni nem szabad, mert a túl sok tápoldat kifakítja az élénk színű leveleket.

Fényigény

A zebrapletyka fényigényes növény. Szereti a közvetlen, erős fényt, ezért mindenképp napos, világos helyet keressünk a számára. Félárnyékban is megélhet, de ilyenkor nem lesznek olyan színesek a levelei.

Vízigény

A vízigénye átlagos. Az öntözés során érdemes beöntözni, majd hagyni, hogy a talaj felső része kiszáradjon. A túlöntözést nem viseli jól.

Hőigény

Hőigénye átlagos, de inkább a meleget szereti, a 16 – 27 °C közötti hőmérséklet a legideálisabb a számára.

Páraigény

A páraigénye átlagos, de a száraz levegőt nem kedveli. Ez leginkább télen fontos, amikor a fűtési szezon miatt szárazabb a levegő, ilyenkor érdemes egy kicsit párásítani.

Szaporítás

Szárdugvánnyal könnyen szaporíthatjuk.

Metszés

A zebrapletyka szára magasra megnőhet, ilyenkor el is vékonyodik. Ezt rendszeres visszavágással tudjuk megelőzni.

Ültetés, átültetés

Mivel a zebrapletyka gyorsan nő, mindenképp érdemes gyakran ellenőrizni a gyökérzetét. Akár kinőtte ki a cserepét, akár nem, ültessük át.

Virágzás

Bár a zebrapletykát leginkább a levélzete miatt tarják, de virágokat is hoz, méghozzá apró fehér, rózsaszín vagy lila virágokat.

Betegségek, kártevők

A zebrapletyka ellenálló növény, ugyanakkor a levéltetvek, a teknőspajzstetvek és a pajzstetvek megtámadhatják. A betegségek sem jellemzőek rá, viszont ha túl magas a páratartalom, akkor a gombás és a bakteriális fertőzésekkel szemben nem lesz annyira ellenálló.

Fontos tudnivalók

Enyhén mérgező növény, ezért állatoktól és gyerekektől érdemes távol tartani. Érdekesség, hogy ennek ellenére Mexikóban, a Tabasco régióban, a Matali nevű gyógytea alapanyagaként használják.

 

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek