A leander teleltetésének trükkjei

leander
írta: Kertész Viola frissítve: 2019 July 08.
leander

Kép forrása: Pixabay.com

A leander Dél-Európa mediterrán területein őshonos növény, mely hazánkban is töretlen népszerűségnek örvend. A gyenge fagyokat, kb. -5fokig elviseli, de azért, hogy épségben átvészelje a telet, az itthoni klíma miatt teleltetni kell. A teleltetés történhet védett helyen a szabadban, vagy pedig egy zárt helyiségben.

Teleltetés zárt helyiségben

leander

Kép forrása: Pixabay.com

Ha úgy döntöttél, hogy bent telelteted a leandert, egy nem túl sötét, 4-6fok körüli helyiségben, például pincében tedd azt. Mielőtt elhelyeznéd téli pihenőhelyén, nézd át a növényt nincsenek-e rajta kártevők. Amennyiben kártevőket találsz, távolítsd el őket.

Először vegyszermentes megoldással próbálkozz, amennyiben, ez nem oldja meg a problémát, használj rovarölő szert. Ha nem találsz kártevőket, akkor is célszerű a növényt megtisztítanod a kosztól, szennyeződésektől.

Ősszel a teleltetést megelőzően elvégezheted a növény metszését, ha nem szeretnéd ősszel metszeni, akkor kora tavasszal teheted meg. Tavaszi metszés esetén a virágzás kicsit későbbre tolódik.

A teleltetés során, ne tápoldatozz, és az öntözés mennyiségét is csökkentsd, csak épp annyi vizet adj, hogy ne száradjon ki a növény földlabdája.

Teleltetés szabadban

leander

Kép forrása: Pixabay.com

Abban az esetben, ha Magyarország enyhébb vidékén élsz, a leander a megfelelő fagyvédelem mellett, a szabadban is átvészeli a telet.

A növényt védett teraszon, vagy balkonon teleltesd, úgy, hogy a cserép alatti padlót is szigeteld le, például polisztirol lap segítségével. A növény ágait kösd össze, hogy az ágrendszer ne sérüljön, de kisebb helyet foglaljon el.

A cserepet szintén szigeteld, erre a legmegfelelőbb módszer az, ha körbetekered buborékfóliával. Arra figyelj, hogy hagyj egy kis helyet az öntözőkanna számára.

Az ágrendszert hálóval borítsd be. Ha több növényt teleltetsz együtt, érdemes őket egymáshoz tolni, így egymást is óvják. Ha a fagyok már megszűntek, elkezdheted kiköltöztetni a leandert.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Szépzöld 

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek