Vérszilva (Prunus cerasifera f. atropurpurea) gondozása, ültetése, metszése, szaporítása, betegségei

vérszilva
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 September 30.

A vérszilva (Prunus cerasifera f. atropurpurea) bemutatása, gondozása

vérszilva

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Javier martin

A vérszilva (Prunus cerasifera f. atropurpurea) kb. 7-8méteres magasságot elérő, terebélyes koronájú lombhullató díszfa. Vöröslevelű cseresznyeszilva vagy vöröslevelű mirabolán néven is ismerheted.

Különlegesen szép bordó levélzetével, valamint dús halványrózsaszín virágzatával díszít. Öt sziromból álló, feltűnő porzójú virágai általában áprilisban nyílnak a lombfakadás előtt. Bordó színű levélzetét kisméretű, hosszúkás levelek alkotják.

Jól mutat kertekben, parkokban szoliterként, de utcafaként is ültethető. A kertészetekben törpe, valamint tarka levelű változatával is találkozhatsz.

A vérszilva viszonylag egyszerűen nevelhető díszfa, melynek nincsenek különleges igényei. Ennek ellenére mégsem problémamentes, mivel kártevőkre és betegségekre is érzékeny. 

Ültetési helyéül világos, vagy napos helyet keress. A talaj típusára nem kényes.

Kedveli, ha földje kissé nedves, a fiatal példányok, rendszeres öntözés mellett fejlődnek szépen. Külön metszést nem igényel, de ha szeretnéd alakítani, megteheted a virágzást követően.

Ahogy más cserjéknél és fáknál, úgy a vérszilvánál se feledkezz el a beteg, vagy elpusztult ágak eltávolításáról. Szaporítani szemzéssel és oltással lehet, esetleg zölddugványozással a nyár folyamán.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Javier martin

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
vérszilva

Hasonló cikkek