Minden, amit a szobanövények párásításáról tudnod kell!

párásítás
írta: Kertész Viola frissítve: 2020 April 22.
szobanövény

Kép forrása: Pixabay.com

A növekedési tényezők azok a tényezők, melyek alapvetően befolyásolják a növények fejlődését.

Az öt ilyen növekedési tényező van: a fény, a meleg, a víz, a levegő és páratartalma, az ültetőközeg és a tápanyag utánpótlás. Ebben a bejegyzésben a levegőről, a levegő párátartalmáról, valamint a párásítás módszereiről lesz szó.

Így hat a levegő és a levegő páratartalma a növényekre

Levegőre a növény egészségének megőrzéséhez, valamint a légzéshez van szükség.  Ha túl szorosan helyezed el a növényeket, akkor állott levegő keletkezik, amely kedvező a kártevők számára.

A huzat szintén a növények ellensége, egyes szobanövények esetében a levelek lehullását eredményezi (pl. fikuszok). A mérgező anyagokkal, és égéstermékekkel szennyezett levegő nemcsak a levelek, hanem a bimbók, virágok lehullását okozhatja.

A növények számára kiemelten fontos a levegő páratartalma is. A növények páratartalom igényét eredeti élőhelyük határozza meg. A legtöbb szobanövény számára 50-80%-os páratartalom az ideális, a trópusi szobanövények ennél magasabb páratartalom (60-80%) mellett érzik jól magukat.

A szobák páratartalma általában megfelelő a szobanövények számára, a fűtési szezonban azonban szárazabbá válik a levegő, mint az ideális lenne.

Emiatt van szükség párásításra, ami történhet követlen párásítással és közvetett párásítással, egyes esetekben a két módszerrel együttesen.

A közvetlen párásítás

párásítás

Kép forrása: Pixabay.com

A közvetlen párásítás során a növény leveleire, vagy a növény közvetlen környezetébe permetezünk vizet. Ehhez nincs szükség speciális eszközre, elég egy szórófejes műanyag kézi permetező flakon, aminek a szórófeje finomra porlasztja a vizet.

Ez a megoldás nem minden növény esetében alkalmazható, vannak olyan szobanövények, melyek kényesek a levelükre, virágukra kerülő vízre. Az ilyen szobanövények esetében jelent jó megoldást a közvetett párásítás.

A közvetett párásítás

A közvetett párásítás során a növény környezetét párásítjuk, ennek egyik módja, ha a növény cserepét egy kaviccsal vagy agyaggolyóval és vízzel töltött tálcára állítjuk. A kavics vagy agyaggolyó felületéről fokozatosan elpárolog a nedvesség, ami megnöveli a levegő páratartalmát.

A másik lehetőség, ha a páraigényes növényeket egy eleve párás helyiségben, például a fürdőszobában helyezzük el. Ez azonban csak akkor lehet jó megoldás, ha a fürdőszobának van ablaka, a növény természetes fényhez jut.

Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik módszert használd, először olvass utána a szobanövényed gondozási tudnivalóinak. A legtöbb kertészeti weboldal és könyv is kiemeli, hogy az adott növény esetében melyik módszerrel lehet párásítani.

Remélem, hogy ezzel az összefoglalóval sikerült segítenem eligazodni a különbőző módszerek között!

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek