Minden, amit a szobanövények téli gondozásáról tudnod kell!

szobanövények
írta: Kertész Viola frissítve: 2020 April 22.

Ahogy a tél közeledik, érdemes néhány növényápolási munkát még gyorsan elvégezned illetve pár ápoláshoz kapcsolódó dolgon változtatnod, mert az elkövetkezendő pár hónap igazi kihívást jelent számukra. Ha szükséges, egy-egy átültetést még elvégezhetsz, viszont a téli hónapokban ne kezdj bele ilyesmibe, várj vele tavaszig.

Szobanövények felkészítése a télre

szobanövények

Kép forrása: Pixabay.com

Sürgős metszések elvégzése

A sürgősebb metszéseket is érdemes lehet elvégezned, viszont számíts rá, hogy a megjelenő friss hajtások – mivel kevesebb a fény – nem lesznek olyan erősek, mint egy tavaszi metszés után.

Ha a földlabdához mérten aránytalanul nagy lombú fikuszod van, és nem akarod átültetni, egy metszéssel sokat segíthetsz rajta, ugyanis kisebb lombfelülettel jellemzően könnyebben vészeli át a telet, kevesebb lehullott sárga levelet kell majd feltakarítanod.

Portalanítás

Egy alapos portalanítást mindenképp érdemes elvégezned: a nagyobb levelű növényeknél ehhez elegendő egy nedves kendő, a kisebb levelűeknél pedig használd a fürdőszobai zuhanyt.

Szobanövények gondozása télen

szobanövény

Kép forrása: Pixabay.com

Tápoldatozás befejezése

Amire télen nem lesz gondod az a tápanyag utánpótlás: mivel a növények növekedése egyre inkább lelassul, ezért nagyjából ősz közepétől már nem kell tápoldatoznod őket.

Párásítás

A hideg időjárás beköszöntével, az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a fűtés miatt lecsökken a levegő páratartalma. Ezért, növelned kell a levegő páratartalmát közvetlen vagy közvetett párásítás segítésével. Olvass utána, hogy a növényed számára, melyik módszer a megfelelő!

Növények forgatása, áthelyezése

A lecsökkent fénymennyiséget nehéz pótolni, de segíthetsz azzal, hogy a nagyon sötét helyen lévő növényeket átteszed a lakás világosabb részére.

Ezen kívül érdemes 1-2 hetente forgatod a cserepeket, hogy minél egyenletesebb fényellátást biztosíts a növényeid számára.

Öntözés csökkentése

Van egy olyen tényező, ami viszont teljesen rajtad múlik az évszaktól függetlenül: a víz. A legtöbb növény télen a túlzott öntözés miatt pusztul el, úgyhogy minden öntözés előtt alaposan nézd meg, hogy mennyire nedves a felső földréteg.

Általánosságban elmondható, hogy télen a megszokotthoz képest fele olyan gyakran érdemes öntözni.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek