Agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia) gondozása, szaporítása – Agglegénypálma fajták képekkel

Agglegénypálma
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

Az agglegénypálma, vagy más néven zamiopálma (Zamioculcas), a kontyvirág félék családjába tartozó, pozsgás növény, mely Kelet-Afrika trópusi területeiről származik. Az agglegénypálma lágyszárú növény, alapvetően örökzöld, de szárazság idején lombhullatóvá válik. Magyarországon még csak pár éve terjedt el, de nagyon kedvelt szobanövénnyé vált. Szinte minden lakásban jól érzi magát, akár panellakásba vagy sötét helyiségekbe is kerülhet.

Agglegénypálma

Gondozás

Úgyszólván elpusztíthatatlan, ezért is nevezik agglegénypálmának, mert nem igényel különösebb odafigyelést vagy gondoskodást. Huzatos helyre ne kerüljön, mert arra érzékeny.

Talajigény

Talaj szempontjából nem igényes, bármilyen virágföldben szépen megél.

Tápozás

Igénytelen növény, nem igényel külön tápozást.

Fényigény

A fényigénye átlagos, még a sötétebb szobákban is megél, csak lassabban fog fejlődni. A tűző napot kerüljük, mert a közvetlen, erős napfény megégetheti leveleit. Ha tehetjük világos helyet keressünk a számára, de csak szűrt fényt kapjon.

Vízigény

Mivel természetes élőhelyén a száraz és az esős időszakok váltják egymást, a növény ehhez úgy alkalmazkodott, hogy gumója hosszú ideig képes tárolni a vizet. Emiatt pedig nem igényel rendszeres öntözést, a száraz időszakokat is nagyon jól viseli. A túlöntözést viszont nem szereti, úgy célszerű öntözni, hogy megvárjuk, amíg a földje teljesen kiszárad, és csak egy kissé nedvesítjük meg, az eláztatást nem viseli jól.

Hőigény

A hőre nem érzékeny, még a panellakásokban is jól viseli a téli fűtésszezont.

Szaporítás

Levelek vagy szárak dugványozásával lehet szaporítani, melyet nedves homokba helyezve tehetünk meg. A folyamat meglehetősen lassú, ugyanis hozzávetőleg 12 hónap kell, hogy a gumó kialakuljon.

Ültetés, átültetés

Egyedül akkor igényel átültetést, ha kinövi a cserepet. Ez akkor történik meg, ha a gyökerek már kilógnak a cserépből, de ez ritkán fordul elől.

Betegségek, kártevők

Betegségek és kártevők nem jellemzőek az agglegénypálmára, a legnagyobb ellensége a túlöntözés és a huzat.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek