Babér (Laurus nobilis) gondozása, teleltetése, metszése – Babér fajták képekkel

Babér
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A babér (Laurus nobilis) Földközi-tenger vidékén, Kis-Ázsiában, illetve az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein őshonos örökzöld fa vagy cserje. Magyarországon is gyakorta ültetik a kertekben, mert kedvelt fűszernövény. Szárított levelei használhatóak ételek fűszerezésére, de óvatosan kell bánni vele, mert nagy mennyiségben keserű lesz tőle az étel. Leveli kerekdedek, alul matt, felül fényes felületűek, száríthatóak. Virágai kicsik, sárgásak, tavasszal nyílnak. Virágaiból ősszel termés is lesz.

Babér

Nevelhető szabadföldben, de dézsás növényként is gyakori. Mivel fagyérzékeny növény, sokan inkább balkonládába nevelik, hogy télen könnyebb legyen megvédeni a fagyoktól.

Gondozás

Talajigény

A tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességű, semleges vagy enyhén savas talajokat kedveli, ilyet keressünk a számára.

Tápozás

A tápanyagdús talajt kedveli, ezért érdemes ültetés előtt feljavítani a talajt. Ezen kívül nem igényel tápozást.

Fényigény

Fény és melegigényes növény, ezért világos, napos helyet kell keresni a számára, ugyanakkor félárnyékban is megél.

Vízigény

A vízigénye átlagosnak mondható, mérsékelt öntözést igényel.

Szaporítás

Szaporítani egyrészt lehet magvetéssel, melyre az ősz a legalkalmasabb időszak, másrészt dugványozással, melyet pedig nyáron érdemes végezni.

Teleltetés

Dézsás növényként nevelve télen célszerű száraz, hűvös helyre vinni, ahol nem éri a fagy. Szabadföldben is nevelhető, de télen ebben az esetben takarásról kell gondoskodni, mert érzékeny a fagyokra.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben meglehetősen ellenálló.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek