Bársonyvirág (Tagetes) gondozása, ültetése, szaporítása – Bársonyvirág fajták képekkel

Bársonyvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A bársonyvirág, vagy ismertebb nevén büdöske (Tagetes) az őszirózsafélék családjába tartozó, Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos növénynemzetség, melynek hozzávetőleg 20 faja van. Európába a tizenhatodik század környékén került, gyógynövényként is használták. Magyarországon elsősorban két faja terjedt el, a kisvirágú bársonyvirág és nagyvirágú bársonyvirág, melyeknek egyébként számos hibridje is létezik. Magyarországon nagyon elterjedt dísznövényként, kertekben és a közterületek virágágyásaiban is sokszor láthatjuk. Természetes élőhelyén gyomnövénynek számít. Cserépben is nevelhető.

Büdöske

A büdöske egy egynyári növény, küllemét tekintve finoman szeldelt, fogazott levelei és erős illatú virágai vannak, melyek inkább büdösek, mint illatosak. Létezik kellemes illatú bársonyvirág is, a nagy bársonyvirág (Tagetes tenuifolia) egyik alfaja az illatos virágok közé tartozik. A virágok mérete fajtól függ, 1-2 cm-től akár 6 cm-ig is nőhetnek. Színük élénk, a sárga szín valamennyi árnyalatában megtalálhatóak. Tavasz végétől egészen a fagyokig hoz virágot.

Gondozása

A gondozása nem túl bonyolult, ezért kezdő kertészeknek is érdemes próbálkozniuk az ültetésével. Akár cserépbe is ültethetjük, ebben az esetben viszont gyakoribb öntözést igényel.

Talajigény

A talajra nem igényes, mindenféle talajban jól boldogul.

Tápozás

Tápanyagigénye közepesnek mondható, hetente érdemes tápoldatozni.

Fényigény

Leginkább a napos, enyhén árnyékolt helyeket kedveli. Szélvédettséget nem igényel, ugyanis a szélnek és az esőnek is ellenáll.

Vízigény

Rendszeres öntözést igényel, különösen, ha cserépbe ültetjük.

Szaporítás

A bársonyvirág magról szaporítható a legkönnyebben. Januártól márciusig vethetjük el, a magok 18 fokon csíráznak. Áprilisban már közvetlenül az ültetőedénybe is vethetőek a magok.

Metszés

Ugyan metszést nem igényel, de az elhalt virágokat érdemes rendszeresen eltávolítani, hogy bővebb virágzásra ösztönözzük.

Ültetés, átültetés

Az elvetett magokat beltéren érdemes csíráztatni, a kiültetéssel májusig, a fagyok elmúltáig érdemes várni.

Betegség

Betegségekkel szemben ellenállónak mondható.

Kártevők

A kártevők közül a levél- és pajzstetvek okozhatnak gondot, ezért érdemes hetente ellenőrizni a növényt.

Fontos tudnivalók

A büdöske mérgező növény.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek