Borbolya (Berberis) gondozása, metszése, szaporítása – Borbolya fajták képekkel

Borbolya
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A borbolya (Berberis) egy olyan növénynemzetség, melynek tagjai között örökzöld és lombhullató tövises cserjéket találunk. Meglehetősen fajgazdag nemzetség, közel ötszáz faja ismert. Vadonélő fajai is ismertek, de számos borbolya faj díszcserjeként ismert, és kertekben, parkokban is találkozhatunk velük. A legismertebb hazai fajok a japán borbolya (Berberis thunbergii), a japán vérborbolya (Berberis thunbergii f. atropurpurea), a Júlia borbolya (Berberis julianae), a sóskaborbolya (Berberis vulgaris), a törpe ezüstös borbolya (Berberis candidula ‘Jytte’), az ottawai vérborbolya (Berberis x ottawensis f. purpurea), a Darwin-borbolya (Berberis darwinii) és a törpe puszpáng levelű borbolya (Berberis buxifolia ‘Nana’).

Borbolya

A borbolyák meglehetősen változatos megjelenésűek lehetnek, hiszen lombhullató és örökzöld fajok is vannak közöttük. Leginkább a mérséklet égövön terjedtek el, számos faj őshazája Ázsia, de akadnak Európai fajok is közöttük. Fajtól függően 1-3 méter magasra nőhetnek. A sóskaborbolya például Magyarországon is őshonos, sőt, kedvelt a népi gyógyászatban is, ugyanis a bogyóját számos panaszra javasolják. Egyes fajokat sövényként tartanak leginkább, mint a Júlia borbolya vagy a törpe ezüstös borbolya.

Gondozása

A borbolya egy könnyen tartható cserje, nem igényel különösebben nagy odafigyelést a gondozása.

Talajigény

A borbolyák általában nem igényesek a talajra, szinte bármilyen talajban megélnek, az átlagos kerti talaj is tökéletes a számukra. Természetesen, ha teheted, akkor laza, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt keress a számára.

Tápozás

Nincs különösebben nagy tápanyagigénye, külön tápozást nem igényel.

Fényigény

Leginkább a napos, világos vagy félárnyékos helyeket kedvelik a borbolya fajok, bár vannak kényesebb fajták, de fény szempontjából csak a teljes árnyékot célszerű kerülni a legtöbb faj esetében.

Vízigény

A vízigénye átlagos, mérsékelt öntözést igényel. Száraz időszakokban a törpe puszpáng levelű borbolyát célszerű bőségesen öntözni, de a legtöbb faj szárazságban is átlagos mennyiségű vizet igényel.

Szaporítás

A legtöbb borbolyafaj dugványozással szaporítható. A sóskaborbolya esetében magvetéssel és sarjleválasztással is próbálkozhatsz.

Metszés

A borbolyák közül sokat tartanak sövényként, ezek a fajok metszéssel jól alakíthatóak. Az öregebb ágakat szinte minden faj esetében célszerű időnként eltávolítani.

Teleltetés

A teleltetés kérdése fajfüggő, egyes fajok örökzöldek, melyek nem igényelnek télen különösebb védelmet, de sok lombhullató faj sem.

Betegség

A borbolyák meglehetősen ellenállóak a betegségekkel szemben, egyes fajok a lisztharmatra érzékenyek lehetnek.

Kártevők

Kártevőkkel szemben meglehetősen ellenálló.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek