Cserszömörce (Cotinus coggygria) gondozása, metszése, szaporítása – Cserszömörce fajták képekkel

Cserszömörce
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A cserszömörce (Cotinus coggygria) Eurázsia területéről származó, lomhullató cserje. Idősebb korára kisebb fa méretre nőhet. Terebélyes növekedésű, akár a 4 méteres magasságot is elérheti. Fő díszítő értékét az őszi színpompás levélzete adja, elsősorban emiatt ültetik. Magyarországon is őshonos növény, a természetben is találkozhatunk vele, de egyre több kertbe ültetik. Nyíratlan sövényként ültetve a leggyakoribb, de akár nyírott sövényként is nevelhetjük.

Cserszömörce

Kerek, ép szélű, nagyméretű levelek alkotják dús levélzetét, melyek kihajtáskor még zöldes-kékes színűek, ám ősszel élénksárga, bordó és narancssárga színt öltenek. A cserszömörcének virága is van, mely szintén látványos, laza, világos rózsaszín bugavirágzatot alkot, és jellemzően tavasz végén, illetve a nyár elején nyílik. Angol nyelvterületen füstfának is nevezik.

Gondozása

A gondozása nem túl bonyolult, viszonylag könnyen nevelhető növény.

Talajigény

Meszes vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajt igényel, ilyet célszerű keresni a számára. Gyengébb minőségű talajba ültetve intenzívebb virágzásra számíthatunk.

Fényigény

Kifejezetten fényigényes növény, melyet akár tűző napra is ültethetünk, mert a legnagyobb meleget és a folyamatosan tűző napot is elviseli.

Vízigény

Jól bírja a szárazságot, sőt, kifejezetten kedveli, ha a talaja kissé száraz, ennélfogva a vízigénye sem magas, nem igényel rendszeres öntözést. A pangó vizet kifejezetten rosszul viseli.

Szaporítás

Szaporítását félfás dugvánnyal tehetjük meg.

Metszés

Tavasszal megmetszhetjük, ha nyírott sövényként szeretnénk nevelni, ám nem árt tudni, hogy a metszés a virágzás rovására mehet. Nyíratlan sövényként is szépen mutat.

Betegség, kártevők

Kártevőkkel és betegségekkel szemben nem érzékeny, ellenállónak mondható.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek