Eperfa (Morus alba) gondozása, ültetése, metszése, szaporítása – Eperfa fajták képekkel

Eperfa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

Az eperfa (Morus alba) Kínában őshonos nagy termetű, akár a 15 méteres magasságot is elérő, terebélyes lombkoronát nevelő lombhullató fa. Eredeti élőhelyén, Kínában a selyemhernyók táplálása miatt ültették, Magyarországon azonban díszfaként tartják. Létezik egy kisebb méretű, csüngő ágrendszert nevelő változata (Morus alba ’Pendula’), melyet szintén megtalálhatunk a kertészetekben. Parkokban, utcafrontra ültetve találkozhatunk vele. Változatos formában nevelhető, bokrosan, sövényként, de törzses faként, szoliternek is tökéletes választás. A városi környezetet is jól tűri.

Eperfa

Leveli nagyméretűek, karéjosak, látványos levélzetet alkotnak. Virágai jellegtelenek, termése viszont emberi fogyasztásra is alkalmas. Ízletes termései vannak, melyek a szederre emlékeztetnek, a madarak is nagyon kedvelik. Lepotyogó termése gondot okozhat, ezzel érdemes számolni.

Gondozása

Nem mondható igényes növénynek, még a városi szennyezettebb levegőt is jól viseli.

Talajigény

Ha tehetjük jó vízgazdálkodású, mélyrétegű talajba ültessük, de alapvetően nem igényes a talaj típusára, bármilyen talajhoz tud alkalmazkodni.

Fényigény

Leginkább napos, világos és félárnyékos helyet szeret, ilyet keressünk a számára. Árnyékban is megél, de  inkább naposabb helyet válasszunk a számára.

Vízigény

A szárazságot is jól viseli, de szárazabb nyarakon érdemes öntözésről gondoskodni.

Szaporítás

Magról és fás dugványozással nagyon könnyen szaporítható.

Metszés

A fiatal eperfákat mindenképp célszerű metszeni, hogy szép lombkoronát tudjunk kialakítani. Az idősebb példányok ugyan nem igénylik a metszést, de a növény erős sarjnevelő képessége miatt csak így tudjunk kordában tartani az ágrendszerét.

Teleltetés

Teleltetést nem igényel, a téli fagyokat is jól tűri.

Ültetés, átültetés

Bár a fagyokat jól tűri, a hideg talajt nem kedveli, ezért az ültetését a tél kivételével bármelyik hónapban végezhetjük. Az üzletekben leginkább konténeres eperfát fogunk találni, melyet érdemes szabadföldbe ültetni. Az ültetés előtt a talajt érdemes átlazítani és feljavítani műtrágyával.

Betegség

Betegségekkel szemben ellenállónak mondható.

Kártevők

Legismertebb kártevői az eperfa-pajzstetű és az amerikai fehér szövőlepke.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek