Gömbjuhar (Acer platanoides ‘Globosum’) gondozása, ültetése, metszése, betegségei – Gömbjuhar fajták képekkel

Juharfa levél
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A gömbjuhar (Acer platanoides ‘Globosum’) a korai juhar Kárpát-medencében is honos, szabályos gömb alakú koronát nevelő fajtája, mely akár a 8 méteres magasságot is elérheti. Fő díszítőértéke zöld, szabályos gömb alakú koronáját adó levélzete. Levelei zöldek és karéjosak, tavasszal, áprilisban virágokat is nevel. Mivel koronája idősebb korban 3-4 méter átmérőjű, de a magassága csak 5-8 méter, ezért parkokba, kisebb kertekbe, de akár vezetékek alá is ültethető. Gyakran találkozhatunk vele utcai faként is, mert jó a várostűrő képessége.

Gondozás

Átlagos igényű fa, jól viseli a városi környezetet is, ezért kertvárosok kertjeibe is bátran ültethető, a gondozása nem túl bonyolult vagy időigényes.

Talajigény

A talajok közül a jó vízáteresztő képességű talaj az ideális számára, de alapvetően nem igényes rá, szinte bármilyen földben megél.

Tápozás

Külön tápoldatozást nem igényel.

Fényigény

A fényigénye átlagos, ezért napos, világos, esetleg enyhén félárnyékos helyet keressünk a számára.

Vízigény

Alapvetően jól tűri a szárazabb időszakokat is, nem igényel külön öntözést, mert a csapadék elég lehet a számára. Ám a nagyon meleg, aszályosabb időszakban azért érdemes mérsékelt öntözésről gondoskodni.

Szaporítás

Oltással szaporítható, vagyis mi már oltott csemetéket tudunk vásárolni.

Metszés

Metszést nem igényel, de az elszáradt, elhalt ágakat érdemes időnként eltávolítani róla.

Ültetés, átültetés

Az átültetést is jól viseli, viszont érdemes odafigyelni az ültetésénél, hogy járda mellé ne kerüljön. Azt sem árt tudni, hogy a sűrű lombkoronája miatt alatta nem él meg a fű vagy más aljnövényzet.

Betegségek, kártevők

Kártevők és betegségek ritkán okoznak nála gondot, de a verticilliumos hervadás felütheti a fejét, és nagy károkat okozhat.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek