Gyöngyvessző (Spiraea) gondozása, metszése, szaporítása – Gyöngyvessző fajták képekkel

Gyöngyvessző
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A gyöngyvessző (Spiraea) egy kedvelt és ismert lombhullató cserjéket gyűjtő növénynemzetség, melyet kusza ágrendszer jellemez. A természetben is találkozhatunk vadon élő fajaival, ám elsősorban csak Kelet-Ázsiában, Dél és Kelet-Európában, illetve Észak-Amerikában. A nemesítésnek köszönhetően ma már számos kerti változata létezik, melyek virága és magassága is változatos lehet. Alapvetően két csoportba sorolják a gyöngyvesszőket, a tavasszal fehér virágokat hozó fajtába és a nyáron rózsaszín vagy bíbor virágot nevelő fajtába.

Gyöngyvessző

Hazánkban több gyöngyvessző faj is megtalálható, melyek közül a kerti gyöngyvessző vagy kerti bajnóca (Spiraea x vanhouttei), a hamvas gyöngyvessző (Spiraea x cinerea), a nipponi gyöngyvessző (Spiraea nipponica), a japán gyöngyvessző (Spiraea japonica; Spiraea bumalda), a pirosvirágú gyöngyvessző (Spiraea x billardii), a gyöngyvessző (Spiraea arguta), a nyírlevelű gyöngyvessző (Spiraea betulifolia),a kantoni gyöngyvessző (Spiraea cantoniensis ‘Lanceata’), a törpe gyöngyvessző (Spiraea decumbens), a kökénylevelű gyöngyvessző (Spiraea prunifolia ‘Pleniflora’) a legelterjedtebb.

Mivel nem túl magasra növő növényről van szó, amely a szennyezett levegőt is jól bírja, ezért városi kertekbe is bátran ültethetjük.

Gondozás

A gyöngyvesszők igényei eltérőek lehetnek, de alapvetően nem túl igényes növény.

Talajigény

Leginkább a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban, humuszban gazdag talajokat kedveli.

Fényigény

A fényigénye átlagos, napos, világos és félárnyékos helyen is jól érzi magát.

Vízigény

A gyöngyvessző vízigénye átlagos, mérsékelt, de rendszeres öntözésről érdemes gondoskodni a számára.

Szaporítás

Tőosztással és dugványozással is szaporítható.

Metszés

Metszést leginkább a nyári fajták igényelnek. A tavaszi fajtákat nem szükséges metszeni, bár az elszáradt növényi részeket ebben az esetben is célszerű eltávolítani.

Teleltetés

A gyöngyvessző alapvetően télálló, nem igényel téli felkészülést.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben meglehetősen ellenálló növény.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek