Hársfa (Tilia) gondozása, ültetése, metszése – Hársfa fajták képekkel

Hársfa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A hársfa (Tilia) nemzetség hozzávetőleg 40 fajt tartalmaz, melyek közül 15 faj Kínában őshonos, de számos más mérsékelt égövi területen találkozhatunk ezzel a nemzetséggel, köztük Magyarországon is. Mivel a hársfák között nem ritka a kereszteződés, számos hibrid hársfaj is létezik. A leggyakoribb hazai hársfajok a Kislevelű hárs (Tilia cordata), Nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos), melyek Európában és a Kaukázusban őshonosak, az Amerikai hárs (Tilia americana), amely inkább az Észak-Amerikai kontinensen terjedt el, és az Ezüst hárs (Tilia tomentosa).

Hársfa

A hársfa virágát a népi gyógyászat is használja, a hársfatea számos gyógyító hatással bír. A hársfák lombhullató fafajok, melyek fajtától függően akár 30 méter magasra is megnőhetnek, de az átlagos magasságuk 15-20 méter. A leveleik élénk zöldek és sötétzöldek is lehetnek, a méretük is változatos, lehetnek kisebbek és nagyobbak is, általában szív formájúak. Érdemes magányosan ültetni, szép kúp vagy tojásdad lombkoronát nevel. A virágai illatosak, a méhek nagyon kedvelik.

Gondozása

A hársfák viszonylag ellenállóak. A legellenállóbb közöttük az ezüst hárs, melyet akár városi környezetbe is ültethetünk, mert még a szennyezett levegőt is jól bírja. Igényesebbnek mondható a nagylevelű hárs, mely a melegre, a szárazságra és szennyezett levegőre is érzékenyebb.

Talajigény

Talaj típusára nem kényes, szinte bármilyen talajban megél, de leginkább a nedvességet jól tartó, humuszban és tápanyagokban gazdag talajt kedveli.

Tápozás

Tápozást alapvetően nem igényel, de ültetés előtt érdemes feljavítani a talajt.

Fényigény

A fényigénye közepes, ezért érdemes szélvédett, napos, világos helyet keresni a számára.

Vízigény

Nem vízigényes faj, bár a nagylevelű hárs rendszeres öntözést igényel. A többi faj viszonylag jól tűri a szárazságot is. A fiatal növényeket célszerű rendszeresen öntözni.

Szaporítás

Szemzéssel szaporítható.

Metszés

Metszést nem igényel, hiszen önmagába is szép lomboronát nevel.

Teleltetés

A hárs ellenáll a téli fagyoknak, így nem igényel különösebb teleltetést.

Betegség

Betegségekre nem érzékeny.

Kártevők

A kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák okozhatnak gondot.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek