Jázmin (Jasminum) gondozása, teleltetése, metszése, szaporítása – Jázmin fajták képekkel

Jázmin
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A jázmin (Jasminum) növénynemzetség tagjai az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartoznak. A jázminok meglehetősen sokfélék lehetnek, leginkább felálló vagy csavaródó szárú kúszónövények, cserjék tartoznak ide. A jázmin nemzetség tagjainak szárnyalt vagy egyszerű levelei vannak, a virágok csúcsálló kettős bogot vagy összetett fürtöt alkotnak. Jellemzően nappal nyílnak, de léteznek éjszaka nyíló fajok is. A jázminok már az ókorban is ismeretesek voltak, használták őket krémekhez és illatszerekhez is. Európa déli területein, már az ókori Rómában és Görögországban is termesztették őket, de Egyiptomban is ismeretes volt ez a növény. Manapság a jázminok meglehetősen elterjedtek, különböző fajait sok országban termesztik leginkább az illatszerpiac számára, de dísznövényként is meglehetősen népszerű.

Jázmin

A legelterjedtebb fajai hazánkban a sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum), az arab vagy indonéz jázmin (Jasminum sambac), a kínai jázmin (Jasminum mesnyi), rózsaszínvirágú illatos jázmin (Jasminum stephanense), a téli jázmin (Jasminum nudiflorum), és a törpe jázmin (Jasminum humile).

Gondozása

A jázmin növénynemzetségnek közel 400 különböző faja van, melyek gondozása eltérhet egymástól. Egyes fajok jól bírják szabadföldben, mint a törpe jázmin vagy a téli jázmin, de létezik olyan faj is, mely inkább szobanövényként vagy dézsás növényként tartható, mint a sokvirágú jázmin. Természetesen vannak olyan tulajdonságok, melyek a legtöbb faj esetében megegyeznek.

Talaj igény

A jázminok közül vannak igényesebb fajok, de a legtöbb fajnak laza, jó vízáteresztésű talajra van szüksége. A talaj típusára a jázminok kevésbé érzékenyek, a legtöbb faj az általános kerti talajban is szépen megél.

Tápozás

A tápanyagigény is eltérő lehet, a legtöbb fajnak általános tápanyagigénye van.

Fényigény

A jázmin fajok a napos, meleg és félárnyékos helyeket kedvelik. Bár fényigényes növények, a tűző napot sok faj nem tolerálja jól, így olyan helyet érdemes keresni a számára, amely védve van a tűző naptól.

Vízigény

A jázminok vízigénye átlagos, egyes fajok jobban tűrik a szárazságot, mint például a kínai jázmin, de a legtöbb faj esetében érdemes rendszeres, mérsékelt öntözésről gondoskodni. Az öntözést óvatosan végezzük, mert a pangó vizet nem szeretik.

Hőigény

A legtöbb jázmin faj melegigényes, de a tűző napon nem érzi jól magát.

Páraigény

A sokvirágú jázmin esetében érdekes a páraigény, ez a faj leginkább szobanövényként tartható, és mivel párigényes növény, így a leveleit érdemes vízzel permetezni.

Szaporítás

Ha szaporítani szeretnénk a jázminokat, azt leginkább bujtással és dugványozással tehetjük meg.

Metszés

Metszést nem minden jázmin faj igényel, de például a téli jázmint és a kínai jázmint érdemes metszeni, mert anélkül nem mutat szépen. A metszést ha tehetjük, virágzás után időzítsük.

Teleltetés

A téli jázmin kifejezetten jól bírja a fagyokat, de a legtöbb jázmin faj, különösen azok, amelyeket dézsás növényként tartanak, teleltetést igényelnek. A hideg idő beköszöntével érdemes a dézsás növényt világos, hűvös helyre vinni, majd a tavaszi fagyok elmúltával kerülhet ki ismét a szabadba.

Virágzás

A virágzási idő fajonként eltérő lehet. A téli jázmin virágai például már lombfakadás előtt, februárban kinyílnak, míg a sokvirágú jázmin kora nyáron virágzik. A kínai jázmin az őshazájában tavasztól nyárig hozza a virágait, hazánkban azonban csak nyáron nyílik.

Betegség

A jázminfajok többsége ellenálló a betegségekkel szemben.

Kártevők

A kártevők tekintetében a levéltetvekkel és a pajzstetvekkel kell számolnunk, ezek támadhatják meg.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek