Juharfa (Acer) gondozása, metszése – Juharfa fajták képekkel

Juharfa levél
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A juharfa (Acer) a juharfélék családjába tartozó növénynemzetség, mely meglehetősen sokféle fajt foglal magába. Bár a juharfák elsősorban Észak-Amerikában őshonosak, manapság már számos fajuk található meg Európában, így Magyarországon is. A juharfák meglehetősen sokfélék lehetnek, mind a leveleik színe, mind pedig méret tekintetében. Számos juharféle létezik, vannak lassú növekedésű és kompakt habitusú fajok, melyek kis kertekbe ideálisak, szoliterként is ültethetőek, de tájhatárolóként is használják őket, sőt, egyes fajok még konténeres nevelésre is alkalmasak.

Juharfa

A juharfák fő díszítő értéke a színes és érdekes alakú levele, melyek ősszel számos színben pompázhatnak, vörös, bíbor, narancs vagy sárga árnyalatokban. A juharfa vásárlás előtt érdemes szem előtt tartani a növény igényeit, ugyanis csak a megfelelő körülmények között fejlődik szépen. Emiatt a faj kiválasztása meghatározó lehet, mindenképp úgy keress megfelelő juharfát a kertbe, hogy szem előtt tartod a kert méreteit. A juharfa emellett védett helyet igényel, védeni kell a széltől és a fagytól, de a talaj megválasztása is nagyon fontos.

Gondozás

Talajigény

A juharfa alkalmazkodó fafaj, a legtöbb talajtípust elviseli, csak a nehéz, agyagos talajt nem kedveli igazán. Ami talaj szempontjából lényeges, hogy jó vízgazdálkodású és tápanyagban gazdag legyen. Ha a kerted agyagos, akkor sem kell feltétlen lemondani a juharfáról, viszont a talajt mindenképp elő kell készíteni, jó minőségű virágfölddel és egyéb lazító anyagokkal fellazítani.

Fényigény

A napos, világos helyeket kedveli, de az árnyékosabb helyeken is megél. A lényeg, hogy szélvédett helyre kerüljön.

Vízigény

A juhar nem szereti a pangó vizet, és ha túl nedves a talaj, akkor csak mérsékelten öntözzük, amikor szükség van rá, például nagyon száraz időszakok esetén.

Szaporítás

Szaporítani az alap juharfa fajokat magról is lehet, de a fajtákat nem érdemes, ezeket inkább facsemete formájában célszerű megvásárolni. Létezik szabadföldes és konténeres kivitelben is, utóbbit a fagymentes időszakok kivételével bármikor ültethetjük, ám a szabadföldes juharfákat csak tavasszal vagy ősszel.

Metszés

A juharfa viszonylag szabályos alakúra nő, így kevés metszésre lesz szükség. Tavasszal csak az elhalt kisebb ágakat célszerű levágni, az alakító metszést és a zöldmetszést nyár elejére, leginkább júniusra érdemes időzíteni. Ha nagyobb metszésre lenne szükség, azt inkább ősszel végezd, de akkor is nagyon óvatosan, ugyanis a juharfa rengeteg testnedvet tud veszíteni, így úgymond elvérezhet.

Teleltetés

A legtöbb juharfát a téli fagyoktól óvni kell, ezért télen mindenképp fontos lesz takarásról gondoskodni. Ha konténeresen nevelt juharfáról van szó, akkor a konténert is óvni kell a fagytól, szintén takarással, mert át tud fagyni, ha pedig ez megtörténik, a fa a következő tavasszal nem fog kihajtani.

Betegségek

A juharfa egy meglehetősen ellenálló növény, kevés betegség és kártevő támadja meg. Ami gondot okozhat a betegségek közül, az a lisztharmat, ami a növény pusztulásához is vezethet, ezért mindenképp védekezni kell ellene.

Kártevők

Kártevők közül a kabócák okozhatnak gondot.

 

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek