Kála (Zantedeschia) gondozása, ültetése – Kála fajták képekkel

Kála
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A kála vagy más néven tölcsérvirág (Zantedeschia) Afrikából származik, és két fő faját különböztetjük meg: az örökzöld kálákat és a színes hibrideket. Európába a 19. századba került, azóta nagyon népszerű és elterjedt szobanövény. Az elmúlt években a kálákat nemesíteni kezdték, ennek következtében pedig számos színvariáció és fajta jött létre: fehér, sárga, lila, rózsaszín, bordó, orgona, lazac, és narancs. Nemcsak a lakást díszíthetik cserepes formában, de vágott virágként is nagyon gyakori, dekorációként, de esküvői csokrokba is előszeretettel használják.

Kála

A kála magassága elérheti 1-2,5 métert is, a levelei pedig ehhez méreten nagyok, 15-45 cm közöttiek, tölcsér alakúak. A kála virágai torzsavirágzatúak, melyeket buroklevelek fognak közre. A megfelelő körülmények között a virágok akár 2-6 hétig is megmaradhatnak.

Gondozása

A kála gondozása egyáltalán nem mondható egyszerűnek, nem ez a legkönnyebben nevelhető szobanövény. Ugyanakkor, ha a megfelelő körülményeket biztosítod a számára, akkor csodás éke lesz a lakásnak. A kála igényeinél külön kell választani az örökzöld kálák és a színes hibridek igényeit, mert ezek sok esetben eltérőek lehetnek. Mindenképp jó tudni, hogy neked melyik faj díszíti a lakásodat.

Talaj igény

A kála a jó vízáteresztő képességű talajt kedveli.

Tápozás

Ha gumóról neveled a kálát, akkor hetente igényel tápozást egészen a virágzásig, utána elhagyható. A túl sok tápoldattól a levelek foltosodhatnak.

Fényigény

Az örökzöld kálák fényigénye attól függ, hogy milyen éghajlaton tartjuk. Melegebb éghajlaton árnyékos, félárnyékos helyet igényelnek, míg hűvösebb éghajlaton napos, világos helyet.
A színes hibridek nagyon fényigényesek, árnyékos helyen nem nevelnek virágot, így napos helyet keress a számára. Arra azonban mindenképp érdemes figyelni, hogy 30 fok felett már árnyékolást igényel, mert a túlzottan nagy meleget nem kedveli.

Vízigény

Az örökzöld kála vízigényes növény, azt szereti, ha a földje mindig kissé nedves, ezért heti két alkalommal érdemes öntözni. Arra azonban mindenképp figyelni kell, hogy ne öntözd túl, ugyanis a gyökér rothadásnak indulhat a pangó víztől.

A színes hibridek mérsékeltebb öntözést igényelnek, mert a gyökerük hamarabb rothadásnak indul.

Hőigény

Az örökzöld fajok az átlagos meleget kedvelik, 24 fok felett már árnyékolást igényelnek. Az őszi és a téli időszakban a 10-15 fok számukra az ideális.

A színes hibridek nehezen tűrik a hideget, így leginkább szobanövényként lehet őket tartani. Az ideális hőmérséklet számukra a 13-18 fok, de növekedési időszakban ennél sokkal magasabb hőmérsékletet igényelnek, 18-24 fokot.

Szaporítás

A kálát gumó osztással tudod szaporítani, melyet a teleltetés előtt tehetsz meg úgy, hogy szétvágod a gumókat. Arra érdemes figyelni, hogy a szétvágott gumókon-rizómákon legyen gyökér. A szétvágást követő tavasszal ültethetjük el cserépbe vagy szabadföldbe, attól függően, hogy melyik fajtáról van szó. A kála magról is szaporítható, az így nevelt növény azonban 3 évig nem hoz majd virágot.

Teleltetés

A kála igényli a teleltetést. Ha szabadföldbe ültettük, akkor az első fagyok beköszöntése előtt szedjük ki a gumókat a földből, és a tavaszig hűvös, száraz helyen tartsuk, a 10-13 fok a legideálisabb a gumók számára.

Ültetés, átültetés

Az ültetést tavasszal célszerű elvégezni. Ha gumóról szaporítjuk a kálát, akkor jó vízáteresztő képességű földbe, 7-10 cm mélyre, 15-20 cm mély cserépbe.

Virágzás

Az örökzöld fajták leginkább tavasszal hoznak virágot, a színes hibridek elsősorban nyáron virágoznak.

Betegség

A kála érzékeny növény, a szürke rothadás, a levél megnyúlás, a levelek leszáradása és a levelek foltosodása is jellemző rá, ha nem megfelelő körülmények között tartjuk.

Kártevők

A legjellemzőbb kártevő a kála esetében a takácsatka. Ha felüti a fejét ez a kártevő, akkor szappanos vagy mosószeres vízzel mossuk le a leveleket.

Fontos tudnivalók

A kála teljesen mérgező, megérintve bőrirritációt okozhat, lenyelve pedig hányást.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek