Klematisz (Clematis) gondozása, szaporítása – Klematisz fajták képekkel

Klematisz
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A klemátisz vagy más néven iszalag (Clematis) az egy egyik legnépszerűbb és legszebb kúszónövény, melyet a kúszónövények királynőjeként is szoktak emlegetni. Ültetheted a fal mellé szabadföldbe, de dézsás növényként is nevelhető. Akár négy méter magasságig is felkúszhat, azért stabil támasztékra van szüksége. Felfuttathatod pergolára, oszlopra, de a falra is. Ha falra szeretnéd futtatni, akkor érdemes a fal hosszában drótokat kifeszíteni, amibe a növény megkapaszkodhat.

Klematisz

A klemátisz egy kúszó növekedésű virágzó cserje, melyet nagyméretű bordó, fehér, rózsaszín vagy lila színű virágai miatt tartanak elsősorban. A virágok fajonként eltérőek, rendkívül változatosak lehetnek. A virágok nyár közepén kezdenek nyílni, és egészen októberig gyönyörködhetsz bennük. Leveleit sötét és világoszöldek is lehetnek, összetettek, lombozatot alkotnak.

A klemátisz télen lombvesztés után szőrös terméseivel is díszít.

Iszalagból többfélét is találhatunk a kertészetekben, létezik vadon élő és nemesített verziója is. Hazánkban a kerti fajai ismertek, a leggyakoribbak a hegyi iszalag (Clematis montana), az erdei iszalag (Clematis vitalba), a mongol iszalag (Clematis tangutica) és az Örökzöld iszalag (Clematis armandii).

Gondozása

A gondozása nem túl bonyolult, de a megfelelő hely kiválasztása nagyon fontos, hogy szépen növekedjen.

Talajigény

A kerti talajban is szépen fejlődik, talaj szempontjából nincs különösebben nagy igénye. A gyökerét mélyre ültesd, legalább 15 cm mélyre. Ha dézsás növényt választasz, akkor fontos, hogy elég nagy legyen az ültetőedény. Ahhoz, hogy a talaj mindig megfelelően hűvös legyen, célszerű mulcsozni, fenyőkéreggel vagy szalmával takarni.

Tápozás

A klemátisz a tápoldatozást is meghálálja, melyet áprilistól augusztusig hetente egyszer érdemes az öntözővízbe keverve a növénynek adni.

Fényigény

A klemátisz virágainak fényre van szüksége, ugyanakkor a gyökérzete a hűvös, árnyékos helyeket kedveli, ezért világos, félárnyékos helyet keress a számára.

Vízigény

A szabadföldi növényeket érdemes rendszeresen öntözni, hogy a földje kissé nedves legyen. Különösen növekedési időszakban fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjon a növény. Ha dézsás növényről van szó, akkor érdemes óvatosan öntözni, illetve gondoskodni arról, hogy a felesleges víz távozni tudjon, mert a pangó vizet nem viseli jól a klemátisz.

Szaporítás

Szaporítani félfás dugványokkal bujtással lehet, melynek ideális ideje nyáron van, júniusban és júliusban.

Metszés

Októberben, miután elvirágzott a növény, érdemes az elvirágzott részeket eltávolítani, és a megritkítani a növényt. Tavasszal is érdemes megritkítani a növényt, hogy dúsabb virágzásra ösztönözzük.

Teleltetés

A dézsás klemátiszokat télre érdemes bevinni, és egy száraz és hűvös helyen teleltetni. A szabadföldi növények esetében elég, ha betakarjuk télire.

Betegségek, kártevők

A klemátiszok legtöbb faja ellenálló a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, bár a levéltetvek egyes fajok esetén okozhatnak gondot.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek