Kökörcsin (Pulsatilla) gondozása – Kökörcsin fajták képekkel

Kökörcsin
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A kökörcsin (Pulsatilla sp.) egy kedves tavaszi évelő növény, mely a boglárkafélék családjába tartozik, és elsősorban Európában és Észak-Amerikában terjedt el. Elsősorban sztyeppéken, pusztafüves réteken találkozhatunk vele a természetben, de kertekbe is ültetik. Főleg sziklakertekben, vadvirágos kertrészekbe vagy évelőágyásokba ültetik. A neve az ótörök „kök” szóból eredeztethető, amely magyarul kéket jelent. Több népies neve is ismert, mint a lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics.

Kökörcsin

Magyarországon több kökörcsinfaj is nyílik. A legelterjedtebbek a mezei kökörcsin (Pulsatilla pratensis), fekete kökörcsin (P. pratensis subsp. nigricans), mely a mezei kökörcsin egyik alfaja, a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), a magyar kökörcsin (Pulsatilla flavescens, P. hungarica), a tátogó kökörcsin (Pulsatilla patens), a tavaszi kökörcsin (Pulsatilla vernalis), a nyugati kökörcsin (Pulsatilla vulgaris) és a hegyi kökörcsin (Pulsatilla montana). A kertekben leginkább a nyugati kökörcsint tartják, de a többi faja is előfordulhat. A természetben a kökörcsin védett növénynek minősül, ezért ha kirándulás közben találkozunk vele, tilos letépni.

Főleg a szép virágai miatt ültetik, melyek kora tavasszal nyílnak. A virágok 5-7 centisek, harang alakúak, szőrösek, és fajtól függően lilásak, rózsaszínesek vagy kékesibolya színben pompázhatnak.

Gondozása

Nem igényel különösebben nagy odafigyelést, mert nem túl igényes növény.

Talajigény

Nagy igényei nincsenek, leginkább a laza, kavicsos talajt kedvel.

Tápozás

A tápanyagigénye átlagosnak mondható, ültetés előtt a talaj feljavítását érdemes elvégezni.

Fényigény

A fényigénye átlagosnak mondható, napos és félárnyékos helyeken fejlődik a legszebben.

Vízigény

Átlagosnak mondható, elviseli a szárazságot is.

Szaporítás

Szaporítása magvetéssel, illetve gyökérdugványozással oldható meg. Ez utóbbit érdemes télen végezni.

Ültetés, átültetés

Érzékeny a bolygatásra, ezért érdemes már elsőre eltalálni, hova ülteted. Az átültetést nem viseli jól.

Virágzás

Virágait kora tavasszal hozza.

Betegség, kártevők

Betegségekre és kártevőkre nem fogékony, ellenállónak mondható.

Fontos tudnivalók

A kökörcsinek közül a mezei kökörcsin mérgező növény, leszedve bőrirritációt okoz, ennek ellenére a népi gyógyászat előszeretettel használja. A leánykökörcsint is használták a homeopátiában, asztmatikus görcsök csillapítására vagy fejfájás enyhítésére, de manapság nem javasolt a használata.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek