Kövirózsa (Sempervivum) gondozása – Kövirózsa fajták képekkel

Kövirózsa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A kövirózsa, vagy más néven kővirág, varjúháj, fülfű, vagy mennydörgő fű (Sempervivum) Kis-Ázsiában őshonos, alacsonyra növő, kisméretű növény. Leginkább sziklakertekben, sírokon és kőedényekbe ültetve találkozhatunk vele, talán az egyik legkedveltebb sziklakerti növény Magyarországon. Leveli hegyesedő végűek, kerekek, tőlevélrózsát alkotnak. Virágai rózsaszínűek, a nyár első felében nyílnak. A tudományos neve Sempervivum, ami örök életet jelent. Ez is utal arra, hogy mennyire igénytelen növény, szinte minden körülmény között megél. A kövirózsának több mint 3000 faja ismert, nagyon változatos növény.

Kövirózsák

Gondozás

Nagyon egyszerű a nevelése, nem igényel szinte semmi figyelmet, anélkül is megél. Kezdő kertészek számára is javasolják, mert könnyen gondozható.

Talajigény

A kövirózsa olyan talajban is életben képes maradni, ahol más növények nem. A legjobban a laza, homokos talajt kedveli, de a megfelelő növekedéshez a jó vízáteresztő képesség a kulcs, ez a legfontosabb tényező a föld kiválasztásánál. Kavicsos, sziklás talajon is megmarad, viszont ha felgyülemlik a víz, akkor elpusztul. PH tekintetében a semleges talajokat kedveli.

Tápozás

Külön tápozást nem igényel. A homokos, sziklás terepen is jól elboldogul, vagyis a tápanyagszegény talajokban is.

Fényigény

A kövirózsa legjobban a teljesen vagy részlegesen napos, világos helyeket kedveli. Árnyékos helyen is megél, viszont ilyenkor a levelei zöldek maradnak. Ha azonban megfelelő mennyiségű fény éri, akkor a levelei élénk színűvé válnak.

Vízigény

A kövirózsa szárazságtűrő növény, vagyis alacsony a vízigénye. Nem szükséges öntözni, a csapadék is elég lehet a számára. A nyári, aszályos időben érdemes mérsékelten öntözni. A túlöntözést nem viseli jól, a pangó víztől el is pusztulhat.

Hőigény

A kövirózsa minden hőmérsékletet kibír, a nagy nyári melegeket, de a téli fagyokat is. Ugyanakkor szüksége van a hideg időre, hogy pihenhessen. Érdemes a fajválasztásra odafigyelni, mert léteznek fagyérzékeny kövirózsák is, melyeket télen be kell vinni egy hűvös, száraz helyre.

Szaporítás

A kövirózsa számos hajtást nevel, melyek segítségével tovább szaporítható. Ezeket a hajtásokat tavasszal vagy nyár elején ültethetjük át.

Betegségek, kártevők

A betegségekkel és kártevőkkel szemben is ellenálló növény.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek