Madársóska (Oxalis) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása – Madársóska fajták képekkel

Madársóska
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A madársóska (Oxalis) Dél-Afrika és Dél-Amerika területén, de hazánkban is őshonos évelő, hagymás növény, melyet a köznyelv lóheresóskának, heresóskának vagy nyúlkenyérnek is nevez. Alacsony termetű növény, elsősorban sziklakertekbe ültetik. Könnyen elszaporodik, ha egyszer bekerül a kertünkbe. Levelei zöld vagy lilás színben játszók, három, vagy négy tagból állnak. Virágai tavasztól nyílnak, kisméretűek, tölcsér alakúak. Általában rózsaszínűek, de előfordul piros, vagy fehér színű virága is.

Madársóska

Több madársóskafaj is megtalálható hazánkban, melyeknek eltérő méretű és színű levele és virága lehet. A legismertebb fajok a Négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla), az Erdei madársóska (Oxalis acetosella), és Háromszögletű madársóska (Oxalis triangularis). A madársóskát általában Szent Patrik napjára szokták ajándékozni.

Gondozás

A madársóska nem igényel nagy odafigyelést, de a megfelelő ültetési hely kiválasztása nagyon fontos, hogy szépen fejlődhessen.

Talajigény

A madársóska laza, homokos talajban fejlődik a legszebben.

Tápozás

A madársóska esetében tavasszal és nyáron havonta érdemes tápoldatozásról gondoskodni.

Fényigény

Fényigényes növény, sok közvetlen fényre van szüksége, hogy virágokat hozzon. Akár egész télen virágozhat, ha megfelelő mennyiségű fényt kap. Mindenképp napos, világos helyet keressünk a számára, az árnyékot-félárnyékot nem kedveli.

Vízigény

A madársóska szereti, ha a földje mindig kissé nyirkos, ezért mérsékelten, de rendszeresen öntözzük. Az öntözésnél ügyeljünk rá, hogy a növény szárát és levelét ne érje víz, inkább alulról öntözzük.

Szaporítás

A gumók szétosztásával lehet szaporítani.

Metszés

Metszésre nincs szükség, de visszavágni érdemes, ha a növény szára nagyon megnyúlna.

Teleltetés

A madársóska ősszel lehullajtja a leveleit, és elszárad. Ilyenkor úgy tűnhet, hogy elpusztult, de valójában csak pihenő időszaka van. Ilyenkor célszerű hűvös helyre vinni.

Virágzás

A madársóska elsősorban júliustól szeptemberig virágzik, de megfelelő fényviszonyok mellett akár télen is hozhat virágokat.

Betegségek

A rozsda és a klorotikus gyűrűfolt a két leggyakoribb betegsége a madársóskának.

Kártevők

A kártevők közül a levéltetveket, a molytetveket és a takácsatkákat kell számításba venni.

Mérgező-e a madársóska?

Nagy mennyiségben fogyasztva mérgező, ezért háziállatoktól és gyermekektől célszerű távol tartani.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek