Magnólia (Magnolia) gondozása, ültetése, teleltetése, metszése, szaporítása – Magnólia fajták képekkel

Magnólia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A liliomfa vagy más néven magnólia (Magnolia) egy bokros növekedésű cserje, melynek lombhullató és örökzöld fajai is vannak. A magnólia növénynemzetségbe több mint 100 faj tartozik. Különleges szépségüket látványos viráguk adja, a tavasz egyik leglátványosabb cserjéje. Szoliterként is szokták ültetni őket. A köznyelvben gyakran tulipánfaként is szoktak rá hivatkozni, ám ez az elnevezés nem helytálló, ugyanis a tulipánfa egy másik növény neve, mégpedig a Liriodendron tulipifera hétköznapi neve.

Magnólia

A liliomfa virágai gyönyörűek, ám hamar elvirágoznak. A magassága miatt ugyan sokan faként tekintenek rá, de valójában cserje. A kertészetekben sokféle magnólia faj található, melyek virága méretben, színben, és virágzási időben is eltérő lehet. A virágok színe leginkább fehér, világos és sötét rózsaszín, bíborszínű, illetve ezek keveréke lehet. Vannak olyan magnóliafajták, melyek a tavaszi virágzás után egy nyári másodvirágzásra is képesek. Az örökzöld magnólia az általános tavaszi virágzással ellentétben nyáron virágzik. A méret tekintetében is eltérőek az egyes fajták, vannak 1-2 méterre megnövő magnóliák, de akad olyan, ami akár 10 méteresre is megnőhet.

Gondozása

A magnólia gondozása nagyon egyszerű, mindössze arra érdemes ügyelni, hogy megfelelő helyre, illetve talajba ültesd el.

Talaj igény

A meszest talajt a magnólia nem kedveli, ez mindenképp kerülendő. Leginkább a jó vízáteresztő képességű, tápanyagdús, savanyú talajban érzi jól magát.

Tápozás

Érdemes évente egyszer tavasszal istállótrágyával javítani a talajt, de csak óvatosan, mert a növény gyökerei érzékenyek.

Fényigény

Legjobban a napos, félárnyékos, szélvédett helyet kedveli, ilyet keress a számára.

Vízigény

Vízigénye magas, a forró nyári napokon és a szárazabb időszakokban bőséges és rendszeres öntözést igényel.

Szaporítás

Bujtatással, dugványozással szaporíthatjuk, de magvetéssel is próbálkozhatunk, attól függően, hogy melyik fajról, illetve fajtáról van szó.

Metszés

Metszést nem igényel, de a virágzást követően célszerű levágni az elszáradt és felesleges ágakat.

Teleltetés

Bár teleltetést nem igényel, de a fiatal magnóliák tövét télen célszerű takarni, ehhez leginkább fenyőkérget vagy komposztot célszerű használni.

Ültetés, átültetés

Mivel a gyökerei igen könnyen megsérülnek, átültetése egyáltalán nem javasolt. Ha teheted, végleges helyet keress a számára. Örökzöld cserjék társaságába is ültethető.

Virágzás

A legtöbb magnólia virágzása április-májusra esik, ám vannak olyan fajták is, melyek másodvirágzásra is képesek a nyár folyamán. A virágok hamar elnyílnak, tehát a virágzási ideje nem túl hosszú.

Betegség

Ellenálló növény, a betegségek ritkán támadják meg. Ha a levelek megsárgulnak, lehullnak, vagy foltosodnak, akkor növény valószínűleg nem beteg, csak a tartási körülményei nem megfelelőek.

Kártevők

Ellenálló növény, kártevők ritkán támadják meg, bár a tetvek okozhatnak gondot.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek