Mahónia (Mahonia) gondozása, ültetése, metszése, szaporítása – Mahónia fajták képekkel

Mahónia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A mahónia (Mahonia) egy olyan növénynemzetség, melyben elsősorban tövistelen hajtású örökzöld cserjéket találunk. Egyes fajai Észak-Amerikában őshonosak, mint a kerti mahónia (Mahonia aquifolium) vagy a kúszó mahónia (Mahonia repens), de Ázsiában honos fajai is léteznek, mint a keskenylevelű mahónia (Mahonia eurybracteata). Közel 70 mahóniafaj létezik, Magyarországon csak 4-5 faja él. Általában szabadföldbe ültetik, de egyes fajokat, mint a keskenylevelű mahóniát, dézsás növényként is tarthatjuk.

Mahónia

Leveli szúrósak, páratlanul szárnyaltak, bőrnemű tapintásúak, fogazott szélűek és örökzöldek. Az őszi lombszíne nagyon mutatós, ez adja a növény fő díszítőértékét. Virágzata sárga, és a borbolyához hasonlóan fürtökben fejlődik. Bogyói általában kékes színűek.

Gondozás

A mahóniák a legellenállóbb örökzöldek közé tartoznak, szívósak, szinte bármilyen körülmény között megélnek.

Talajigény

Nincs különösebb talajigénye, mindenben megél. Egyes fajok esetében azonban érdemes leginkább jó vízáteresztő képességű talajt keresni.

Tápozás

A legtöbb mahónia nem igényel külön tápozást.

Fényigény

A félárnyékos helyet szeretik a legjobban, ilyet keressünk a számukra. A közvetlen erős napfényt nem kedvelik.

Vízigény

A legtöbb mahónia jól bírja a szárazságot is.

Szaporítás

A mahóniák hajlamosak az elvadulásra, emiatt pedig számos hibrid jött már létre. Az alapfajokat magvetéssel lehet szaporítani, a fajtákat viszont félfás dugványozással, általában az augusztusi vagy szeptemberi időszakban. Léteznek tarackozó fajok is a mahóniák között, ezeket tőosztással is szaporíthatjuk.

Metszés

Metszést nem igényelnek.

Teleltetés

Téli védelmet nem igényel, nagyon szívós, ellenálló növény, mely a fagyokat is jól viseli.

Betegségek, kártevők

A legellenállóbb örökzöldnek tartják, ennek ellenére azért a rozsda, levélfoltosság, és a borbolyafélék levéldarazsa időnként megtámadhatja őket.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek