Mandulafenyő (Pinus pinea) gondozása – Mandulafenyő fajták képekkel

Mandulafenyő
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A mandulafenyő (Pinus pinea) a Földközi-tenger térségéből származó fenyő, mely természetes élőhelyén akár 20 méteresre is megnőhet. A mandulafenyő egy dekoratív örökzöld fenyőfaj, mely hazánkban is egyre elterjedtebb. Koronája kezdetben gömb alakú, de később jellegzetesen, ernyőszerűen szétterülve nő. Általában mediterrán kertekbe ültetik, jól megfér a levendula (Lavandula angustifolia), a rozmaring (Rosmarinus officinalis), a füge (Ficus carica), a gránátalma (Punica granatum) és az olasz ciprus (Cupressus sempervirens) mellett.

Eredeti élőhelyén, a Földközi-tenger térségében nem csak szép koronája miatt ültetik, hanem magja miatt is, de faanyagként is használják. Magja jellegzetesen mandula aromájú, az olasz pesto szósz fő alapanyagául szolgál.

Gondozása

A gondozása nem túl bonyolult, de némi odafigyelést igényel. 3-4 éves koráig a növény nem viseli jól a fagyokat, ezért érdemes inkább üvegházban vagy fólia alatt nevelni, vagy már elve 4 évnél idősebb növényt választani a kertészetekben.

Talajigény

Üde talajban fejlődik igazán, de alapvetően nem érzékeny, tehát bármilyen talajban jól boldogul.

Tápozás

Külön tápozást nem igényel.

Fényigény

Leginkább a napos, meleg helyeken fejlődik szépen. Mivel fagyérzékeny növény, az ültetési helyének kiválasztásánál ezt is érdemes figyelembe venni, és védett helyet keresni a számára.

Vízigény

Átlagos vízigényű növény, mérsékelten érdemes öntözni.

Szaporítás

Magról szaporítható, de egyszerűbb a dolgunk, ha facsemetéket vásárolunk, mert a fagyérzékenysége miatt magról nevelni nem olyan egyszerű.

Metszés

Metszést nem igényel, enélkül is szép lombkoronát nevel.

Teleltetés

Fagyérzékeny növény, télen érdemes takarásról gondoskodni.

Betegség, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenállónak mondható.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek