Menta (Mentha) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása, termesztése, betegségei – Menta fajták képekkel

Menta
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A menta (Mentha sp.) egy Európában őshonos, sűrű növekedésű, évelő gyógynövény. Már az ókorban is ismerték, az első írásos feljegyzések Görögországból származnak, ugyanis a mitológia szerint Menta egy görög nimfa volt, akit Hádész gyógynövénnyé változtatott. De olyan történet is ismert, ahol Perszefóné, Hádész felesége tette ezt. Régi orvosi feljegyzésekben is találkozhatunk vele. Nagyon népszerű növény, Magyarországon számos kertben és konyhában megtalálható. Fűszerkertekbe gyakorta ültetik védő növényként, ugyanis illata számos kártevőt tart távol.

Menta

Számos ételt gazdagítanak vele, de zöld leveleiből szörpöt is főznek. A menta sűrűn nő, szárai közepesen magasra nőnek, rajtuk a levelek átellenesen helyezkednek el. Henger alakú, fehér, kék, vagy rózsaszínű virágai vannak. Elsősorban illatos levele miatt tartják, melyet ha összemorzsolunk, érezni a jellegzetes illatát.

Többféle mentafaj is megtalálható a kertészetekben és a kertekben, a leggyakoribbak a Borsos menta vagy borsmenta (Mentha spicata), a Fodormenta vagy zöld menta (Mentha spicata var. crispata), és a Japán menta vagy szahalini menta (Mentha sachalinensis).Tarthatjuk szabadföldben, de akár cserépbe is ültethetjük, és a lakásba is kerülhet, mert ott is megél.

Gondozása

A gondozása nem igényel különösebben nagy odafigyelést, meglehetősen igénytelen növény. Szobai tartása sem túl nehéz, mindössze arra érdemes figyelni, hogy megfelelő méretű cserépbe kerüljön.

Talajigény

Talaj tekintetében nem válogatós, az átlagos kerti talaj is tökéletes a számára, de legjobban a mély termőrétegű, jó vízgazdálkodású csernozjom talajban fejlődik. Cserépbe ültetve sem igényel speciális földkeveréket, átlagos virágföldben is jól boldogul.

Tápozás

Nem igényel különösebb tápanyagellátást, tápanyagszegény helyen is jól elboldogul. Egy kis tápozással azonban gyorsabb növekedésre serkenthető.

Fényigény

A menta fényigényes növény, de árnyékban is megél. Ha lehet napfényes, világos helyet keress a számára, mert bár megél árnyékban is, a levelei nem lesznek annyira aromásak.

Vízigény

A vízigénye nagy, rendszeres öntözést igényel. Elviseli a szárazságot, de a levelei kevésbé lesznek aromásak. Az a legjobb, ha a földje mindig kissé nedves.

Páraigény

A páraigénye közepesnek mondható. Lakásban érdemes inkább erre figyelni, szabadban szinte minden körülmények között megél.

Szaporítás

Magról és tőosztással is lehet szaporítani. A magokat tavasszal és ősszel a nagyobb hipermarketekben is beszerezhetjük.

Metszés

Metszést nem igényel, de érdemes időnként visszavágni. Ha szörpöt szeretnénk belőle készíteni, akkor a leveleket még virágzás előtt le kell szedni.

Ültetés, átültetés

Az ültetése nem igényel különösebb odafigyelést. Ha magról vetjük, akkor nedves földbe érdemes szórni a magokat. Ha tőosztással szaporítjuk, akkor arra érdemes figyelni, hogy olyan helyre kerüljön, ahol lesz helye terjedni. Az átültetést jól viseli, a bolygatásra nem érzékeny.

Betegség, kártevők

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, bár a csigák időnként megdézsmálhatják.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek