Nefelejcs (Myosotis) gondozása – Nefelejcs fajták képekkel

Nefelejcs
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A nefelejcs (Myosotis) egy kedves kétnyári növény, mely bár csak két évig él, a kertünkben minden évben virágba borul majd, ugyanis elszórt magjai minden évben újra ki fognak kelni. Nefelejccsel a világ számos pontján találkozhatunk, ugyanis egy több száz fajt számláló növénynemzetség. A legtöbb faj Új-Zélandról származik, de vannak Európában és Ázsiában őshonos fajai is. Hazánkban a kerti nefelejcs a leggyakoribb, a kertekben is ezzel a fajjal találkozhatunk a legsűrűbben. A természetben mocsaras, nedves helyeken gyakori. Szegély- és szőnyegnövényként is ültetik, de vágott virágként is díszítheti az asztalt.

Nefelejcs

A legtöbb nefelejcsnek a virága kicsi, alig egy centiméter átmérőjű, kék vagy fehér színű, öt sziromból álló. Levelei kissé szőrösek, élénkzöld színűek.

Gondozása

Nem igényel különösebben nagy odafigyelést a gondozása, ugyanakkor, mivel mocsári növényről van szó, leginkább páradús, nedves területeken szaporodik igazán gyorsan.

Talajigény

Talaj tekintetében a tápanyagdús, humuszos talajban fejlődik a legszebben.

Tápozás

Kedveli a tápanyagban gazdag talajt, ezért érdemes vetés előtt feljavítani.

Fényigény

Leginkább a félárnyékos helyeket szereti, de ha napos helyre kerül, akkor alkalmazkodóképes, és ott is szépen fejlődik.

Vízigény

Mivel eredetileg mocsári növény, ezért a vízigénye magas, különösen a meleg és száraz nyári és tavaszi napokon, de időjárástól függetlenül is rendszeres öntözést igényel.

Szaporítás

A nefelejcs leginkább magról szaporítható, de ha egyszer elvetetted, akkor a szaporításáról nem kell külön gondosodni, mert nagyon jó az önvető képessége. Elszórt magjai kihajtanak, és bár csak két évig él a növény, folyton újraveti saját magát.

Metszés

Elvirágzás után a virágszárakat célszerű tőből eltávolítani, hogy a tőlevelek szebben fejlődhessenek.

Ültetés, átültetés

Mivel könnyen szaporodik, és nagy terülteket hódít meg magának, ezért a felesleges növényeket célszerű eltávolítani, átültetni. Ezt könnyedén megtehetjük, mert a nefelejcs nem érzékeny a bolygatásra. Az áttelepítésre az ősz a legalkalmasabb, mert tavasszal nagy a kiszáradás veszélye az áttelepített növényeknél.

Virágzás

A nefelejcs kétéves növény. Bár már az első évben kihajt, virágokat csak a második évben hoz.

Betegség, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben meglehetősen ellenálló növény.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek