Őszirózsa (Aster) gondozása, ültetése, metszése – Őszirózsa fajták képekkel

Őszirózsa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

Az őszirózsa (Aster) nemzetsége meglehetősen fajgazdag, közel 200 alacsony, középmagas, vagy magas termetű évelő növény tartozik ide. A mérsékelt égövből származik, az őshazája Észak-Amerika, de trópusi területeken is találkozhatunk vele. Kedvelt dísznövény hazánkban is, kerti szegélyként, sziklakertbe és virágágyásba ültetve találkozhatunk vele a leggyakrabban. Mivel 20 cm-es magasságtól egészen 1 méteres magasságig nőhetnek meg a különböző őszirózsa fajok, így a helyigénye az egyes fajoknak eltérő lehet.

Őszirózsa

Az őszirózsa virágai élénk színűek, és főleg a nyár második felében, valamint ősszel nyílnak, ahogyan erre már a növény nevéből is következtethettünk. A virágok mérete és színe fajonként eltérő, az indigókéktől a fehéren keresztül a rózsaszínig változatos színekben pompázhat. A virágait le is vághatjuk, és a lakást is díszíthetjük velük.

Gondozása

Az őszirózsa egy viszonylag igénytelen növény, nem igényel különösebben nagy gondoskodást.

Talajigény

Talaj szempontjából nem érzékeny, de legjobban a laza, jó minőségű talajban fejlődik.

Tápozás

Kedveli a tápanyagdús talajt, ezért vetés előtt érdemes feljavítani. Mivel megfelelő tápoldatozás mellett hoz bőséges virágot, ezért rendszeresen tápoldatozhatod is.

Fényigény

Fényigényes növény, ezért érdemes napos, világos helyet keresni a számára.

Vízigény

Vízigényes növény, ahhoz, hogy bőséges virágot hozzon rendszeres öntözést igényel.

Szaporítás

A szaporítása történhet tőosztással, de akár magról is. Ha ez utóbbit választod, akkor vetéskor figyelj rá, hogy ne takard be a magokat teljesen földdel, mert a csírázáshoz napfényre van szükségük.

Metszés

Különösebb metszést nem igényel, ám az elöregedett töveket érdemes a növényről leválasztani és átültetni a kert másik részébe.

Ültetés, átültetés

Tőosztással is szaporítható, az ültetése ebben az esetben sem igényel különösebb odafigyelést. Az átültetésre sem érzékeny.

Virágzás

A virágzása a nyár második felétől, szeptembertől egészen a novemberi fagyok beálltáig tart.

Betegség

A legfőbb betegsége, ami megtámadhatja, a lisztharmat. Hogy ezt elkerüld, érdemes napos, világos helyre ültetni.

Kártevők

Kártevőkre nem kifejezetten érzékeny.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek