Rhododendron (Rhododendron) gondozása – Rhododendron fajták képekkel

rhododendron
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A rhododendron vagy ismertebb nevén havasszépe (Rhododendron) valójában a Távol-Keletről terjedt el, de mára már számos faja él az északi féltekén is, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. A legtöbb rhododendron faj Kínában, Japánban és Indiában, leginkább a Himalája lejtőin él. Magyarországon a Jáki és a Kámoni Arborétumban találkozhatunk vele nagyobb állományban, de szerte az országban tartják kerti és dézsás növényként. Mivel jól alkalmazkodott a különböző éghajlati viszonyokhoz, ezért a fajok meglehetősen változatosak, találunk lombhullató, örökzöld és babérlevelű fajokat is.

Rhododendron

A virágai pompás illatúak, és a kék kivételével minden színben pompázhatnak. A legjellemzőbb színek a bíbor, a húsvörös, a napsárga és a fehér. Hazánkban a virágzás ideje május elejétől június végéig tart.

Gondozása

Mielőtt rhododendront ültetnénk a kertünkbe, érdemes a kertünk talajának kémhatását kideríteni, mert rhododendron érzékeny növény, csak a megfelelő körülmények között fejlődik szépen.

Talajigény

Talaj szempontjából a havasszépe a savanyú talajt kedveli, vagyis a talaj ideális pH-ja 4,2-5,5 között van. Emellett a jó vízgazdálkodás is fontos a talaj szempontjából. A talaj kémhatására csak akkor nem kell különösebben figyelnünk, ha talaj kémhatására nem érzékeny INKARHO alanyra oltott inkarho rododendront választunk a kertünkbe.

Tápozás

A rhododenronok igénylik a tápoldatozást, különösen virágzás előtt, illetve a virágzás időszakában. A tápoldatozást a virágzás előtt 3-4 héttel célszerű elkezdeni, augusztus végéig heti rendszerességgel végezd.

Fényigény

Leginkább a félárnyékos, szélvédett, magas páratartalmú helyeken fejlődik szépen, ezért ilyet érdemes keresni a számára. Nagyobb fák alatt például nagyon jól érzi magát.

Vízigény

A rhdodendron nem kedveli a szárazságot, ezért rendszeres öntözést is igényel. Az örökzöld rhododendronok esetében a téli szárazság is árt a növénynek, ezért ezeket a fajokat télen is érdemes öntözni, kizárólag fagymentes napokon. A havasszépe a pangó vizet sem szereti, ezért mindenképp nagy odafigyeléssel végezzük az öntözést. Az öntözéshez leginkább az esővíz javasolt. Használhatsz természetesen sima vizet is, a lényeg, hogy mészmentes legyen az öntözővíz.

Szaporítás

A havasszépe dugvánnyal szaporítható. Ehhez kisebb, virágrügy nélküli hajtásokat célszerű használni. A dugványozáshoz türelem és odafigyelés kell, de ha elég kitartó vagy, sikerülhet a szaporítás.

Metszés

A rhododenron csak nagyon ritkán igényel metszést, az elszáradt virágokat azonban érdemes rendszeresen eltávolítani. Ha ifjítani szeretnéd a növényt, azt kora tavasszal érdemes megtenni.

Ültetés, átültetés

A rhododendron ültetését tavasszal és ősszel is végezheted. Tavasszal március elejétől május végéig érdemes elvégezni az ültetést, ősszel pedig szeptember elejétől november közepéig. A legsikeresebb az őszi, októberi ültetés szokott lenni a szabadföldi ültetés esetében. Mielőtt a rhododendront szabadföldbe ültetnénk, célszerű a gyökérlabdát víz alá meríteni. A rhododendon gyökerét nem szabad túl mélyre ültetni, ezért a gyökérlabdánál csak épp hogy mélyebb gödröt áss. Ha a talaj nagyon meszes, akkor inkább válaszd a konténeres ültetést, ugyanis a rhododendron dézsás növényként is megél. A dézsás rhododendron ültetési idejének a tavasz az ideálisabb. A konténeres ültetés esetében célszerű lombtakarással védekezni télen a fagykár megelőzése ellen.

Betegségek

A rhododendront számos gombás és bakteriális fertőzés is megtámadhatja, ám a legtöbb megbetegedés a helytelen tartás eredménye.

Kártevők

Kártevők közül is akadnak olyanok, melyek megtámadhatják, bár ez ritkábban jellemző.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek