Rózsa (Rosa) gondozása, ültetése – Rózsa fajták képekkel

Rózsa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A rózsa (Rosa) egy Ázsiából származó, kedvelt dísznövény, melyet szerte a világban ismernek és ültetnek. Kínában kezdték díszcserjeként ültetni, és nemesítése is nagyon korán megkezdődött. Nincs is olyan kert manapság, ahol ne lenne rózsa. Dísz- és haszonnövényként is ültetik, ugyanis a rózsa felhasználása meglehetősen széleskörű. Használják vágott virágként csokrokba, koszorúkhoz, de a szépségiparban is kedvelt alapanyag, parfüm és illóolaj is készül belőle, . A kertekbe illatos, dús virágai miatt ültetik, de találkozhatunk vele parkban, sövényként, lugasokra futtatva. Több mint 300 faja, és több ezer fajtája létezik.

Rózsa

A rózsákat növekedés alapján is megkülönböztetik. Lehet futó, bokros, magas törzsű, talajtakaró vagy csüngő is. A választáskor érdemes a rendelkezésünkre álló hely alapján dönteni, mert az egyes fajok és fajták igényei eltérőek lehetnek. A rózsa virágai a szivárvány szinte minden színébe pompázhatnak, méretük és alakjuk fajonként eltérő lehet.

Gondozás

A rózsa közepesen igényes növény, a megfelelő körülmények mellett szépen fejlődik. Vannak igényesebb és igénytelenebb fajok, de a legtöbb rózsafajta odafigyelést igényel.

Talajigény

A rózsák legszebben a középkötött, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, enyhén savanyú talajban fejlődnek, ez a tökéletes talaj a számukra. Kötött talajokat érdemes homokkal lazítani, a homokos talajokat pedig szerves komposzttal és öntözéssel tehetjük megfelelővé a rózsa számára. Amennyiben erősen meszes talajunk van, tőzeget érdemes rendszeresen beledolgozni, hogy megfelelő legyen.

Tápozás

A rózsa a tápanyagdús talajt kedveli, ezért érdemes rendszeresen tápoldatozni.

Fényigény

A legtöbb rózsafaj a napos, világos helyeket kedveli, de létezik félárnyékban is megélő fajta. A tűző napos, száraz helyeket nem kedvelik a rózsák, ezért az ilyen telepítési helyeket kerüljük, mert akár a növény pusztulását is okozhatja. Ugyanez igaz az árnyékos helyekre is.

Vízigény

A rózsák nem viselik túl jól a szárazságot. Ha nem öntözzük őket rendszeresen gyengébb virágzásra, vagy a virágzás elmaradására is számíthatunk.

Szaporítás

A rózsákat dugványokkal könnyen szaporíthatjuk, elég csak pár szép hajtást meggyökereztetnünk.

Metszés

A rózsák mindenképp igénylik a metszést. Ez egyrészt a hajtások ritkítását jelenti, másrészt a gyenge, virágzásra képtelen hajtások eltávolítását. Az oltott bokorrózsák esetében a vadhajtásokat is el kell távolítani, melyeket az eltérő levélzetükről ismerhetünk meg.

Teleltetés

A rózsák nem teljesen fagytűrőek, ezért télen mindenképp érdemes takarásról gondoskodni, különösen a keményebb fagyok esetén.

Ültetés, átültetés

A rózsák szinte egész évben ültethetőek, tavasztól őszig bármikor nekifoghatunk a telepítésüknek, bár a legalkalmasabb időszak az ősz vagy a kora tavasz. Az ültetési távolság fajtától függ, egyes fajok sorban és szoliterként is ültethetőek.

Betegségek, kártevők

A lisztharmat és a rozsdagomba gyakori betegsége a rózsának, és számos kártevő is megtámadhatja, levéltetvek és pajzstetvek is. A tetvek távoltartására érdemes a rózsatövek mellé levendulát ültetni.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek