Sóvirág (Limonium sinuatum) gondozása, ültetése – Sóvirág fajták képekkel

Sóvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A sóvirág (Limonium sinuatum) egy Mediterrán térségből származó évelő növény, melyet Magyarországon fagyérzékenysége miatt elsősorban egynyári növényként ismerünk. Közepesen magasra növő növény, fajtától függően hozzávetőleg 40-75 cm magasra nő meg. Főleg papírszerű, szépséges virágai miatt ültetik, melyek meglehetősen hosszú ideig virágoznak. Vágott virágként és szárazvirágként is találkozhatunk vele. Levelei hullámos szélűek, földre simulóak, tőlevélrózsába rendeződnek. Virágai fehér, kék, sárga, rózsaszín és lila színűek lehetnek, és elsősorban nyáron, illetve az ősz elején pompáznak.

Sóvirág

Gondozása

Nem igényel túl sok gondoskodást, egyszerűen és könnyen nevelhető növény.

Talajigény

Leginkább laza, jó vízáteresztő képességű, száraz vagy közepesen száraz talajban érzi jól magát.

Tápozás

Tápozást nem igényel.

Fényigény

Fényigényes, ezért világos, napos helyet keressünk a számára.

Vízigény

Jól bírja az átmeneti szárazságot, de azért szüksége van rendszeres, mérsékelt öntözésre. A pangó vizet azonban nem kedveli, túlöntözi semmiképp sem szabad.

Szaporítás

A szaporítását magvetéssel tehetjük meg, melyre a tavaszi fagyok elmúlásával van lehetőség.

Betegség, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben meglehetősen ellenálló, egyedül a gyökérrothadással kell számolunk, ha túl sokat öntözzük.

Díszítőérték

A sóvirág virágai könnyen kiszáríthatóak, melyet úgy tehetünk meg, ha leszedés után csokorba kötjük őket, és hűvös, száraz helyen fellógatjuk.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek