Tulipánfa (Liriodendron) gondozása, ültetése, metszése, szaporítása – Tulipánfa fajták képekkel

Tulipánfa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A tulipánfa (Liriodendron) a liliomfélék családjába tartozó növénynemzetség, melynek mindössze két faja létezik: a kínai tulipánfa és az amerikai tulipánfa. Ahogy a fajok neve is mutatja, a tulipánfa Ázsiában és Amerikában őshonos, ahol haszon és díszfaként is ültetik. Hazánkban leginkább az amerikai tulipánfa terjedt el. Őshazájában akár 50 méteresre is megnőhet, Európában, így hazánkban is 10-20 méter magasságot ér csak el. Bár őshazájában a bútorkészítés kedvelt alapanyagának számít, Magyarországon díszfaként tartják leginkább számon, elsősorban gyönyörű lombozata miatt ültetik.

Tulipánfa

A tulipánfa lombkoronája jellemzően kúpos, piramis alakú, az idősebb példányok esetében kiszélesedő. Levelei tulipán alakúak, melyről a nevét is kapta. Tavasztól nyárig zöldek, ám ősszel sárgás-aranysárgás színt öltenek. Virágai mutatósak, a lombozat felső részén nyílnak, jellemzően nyár elején. Termése tobozszerű és pikkelyes, a tél beköszöntéig az ágon marad.

Gondozása

Helyigényes növény, tehát ha ilyet vásárolnál, mindenképp számolj azzal, hogy nagy helyet kell biztosítanod neki. Ugyanakkor a gondozása meglehetősen könnyű, a megfelelő öntözésen és az időnkénti metszésen kívül nem igényel nagyobb odafigyelést.

Talaj igény

Talaj tekintetében nem válogatós, de ha teheted jó vízáteresztő képességű, tápanyagdús földet keress a számára. Amennyiben a talaj nem elég jó, érdemes kicsit feljavítani.

Tápozás

A tápanyagdús talajt kedveli, így ültetés előtt érdemes gondoskodni a megfelelő tápanyag mennyiségéről.

Fényigény

A tulipánfa fényigényes növény, ezért napos, világos helyet keress a számára.

Vízigény

Bár nem mondható különösebben vízigényes növénynek, azt nem árt tudni, hogy száraz talajban a fejlődése lelassul, így érdemes mérsékelt, de rendszeres öntözésről gondoskodni.

Szaporítás

Magról is szaporítható, azt azonban nem árt tudni, hogy a tulipánfa 7-8 éves kora körül hoz először virágot, és az első virágzást követő második-harmadik évben válnak a magok csíraképessé, de ezen magok csírázóképesség sem túl magas. A magok egyenetlenül fejlődnek, sokszor csak a második évben kelnek ki. Hatékonyabb és gyakoribb szaporítási módja az oltással vagy bujtással történő szaporítás.

Metszés

Ahhoz, hogy a tulipánfának dekoratív lombkoronája legyen, érdemes időnként metszeni. A tavaszi metszést április első hetére célszerű időzíteni, amikor már elvonulnak a fagyok. A letört, elhalt és sérült ágakat ilyenkor nem árt eltávolítani. Az alakító metszésre nyáron kerüljön sor, melyet a hosszúra nyúlt ágak levágásával tehetsz meg. Ha túl dúsnak találod a lombkoronát, ritkítani is lehet, erre is a nyár a legalkalmasabb időszak.

Ültetés, átültetés

Az átültetést nem viseli jól, ezért mindenképp végleges helyet keress a számára, ha elülteted. Az ültetés előtt a gödörbe érdemes érett műtrágyát tenni, jól beöntözni, és ebbe ültetni a tulipánfát. Ültetés után taposással tömörítheted a talajt, majd alaposan öntözd be.

Virágzás

A tulipánfa a növény 7-8 éves korától virágzik, a virágzás nyár elejére tehető.

Betegség

Betegségekkel szemben ellenálló, bár a gombás betegségek megtámadhatják.

Kártevők

Kártevőkkel szemben ellenálló, bár időnként a pajzstetvek és a levéltetvek megtámadhatják.

Érdekességek

Gyakorta keverik össze a liliomfával, mert a latin neve Liriodendron, pedig két különböző fajról van szó.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek