Vadszőlő (Parthenocissus) gondozása, ültetése, metszése, szaporítása – Vadszőlő fajták képekkel

Vadszőlő
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A vadszőlő (Parthenocissus sp.) a szőlőfélék családjába tartozó, Észak és Közép-Amerikában, illetve Kelet és Délkelet-Ázsiában honos növénynemzetség, melybe 13 növényfaj tartozik. Európában a vadszőlőt dísznövényként tartják. Mivel kúszónövényről van szó, ezért alkalmas falak és kerítések befuttatására. Leveli karéjosak, élénk zöldek, ősszel sárga és piros színűek lesznek. Virágai jellegtelenek, főleg levélzetével díszít. Számos vadszőlő faj él hazánkban is, de ha vadszőlőről van szó, akkor elsősorban a Parthenocissus tricuspidata fajra gondolunk, melynek több alfaja is létezik.

Vadszőlő

Gondozása

A gondozása nagyon egyszerű, kezdő kertészek is próbálkozhatnak vele, ugyanis az eltávolítása sem igényel különösebben nehézséget.

Talajigény

Talajtípus szempontjából nem igényes, bármilyen talajban elboldogul. A lényeg, hogy jó vízáteresztésű talajt válasszunk a számára.

Tápozás

Külön tápozást nem igényel.

Fényigény

Fény tekintetében nem igényes, legjobban napos és félárnyékos helyen fejlődik, de árnyékban is szépen megél.

Vízigény

Vízigény tekintetében átlagosnak mondható, nyáron érdemes mérsékelt öntözésről gondoskodni a számára, de  ne öntözzük túl, mert azt nem szereti.

Szaporítás

Szaporítása fás dugvánnyal és bujtással is megoldható.

Metszés

Mivel a vadszőlő nagyon intenzíven növekszik, érdemes metszeni is időnként, hogy ne borítson be mindent.

Betegség, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben meglehetősen ellenálló növény.

Kiirtás

Ha meg szeretnénk szabadulni a vadszőlőtől, akkor elég a gyökerét kitépnünk, onnantól fogva nem kapaszkodik tovább a falra sem, egyszerűen letéphetjük.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek