Verbena (Verbena) gondozása – Verbena fajták képekkel

Verbéna
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A verbéna vagy más néven vasfű (Verbena) egy meglehetősen fajgazdag növénynemzetség, mely Amerika trópusi-szubtrópusi területeiről származik, de hazánkban is van őshonos faja. Magyarországon a verbéna fajok közül a közönséges vasfű (Verbena officinalis) őshonos, a kertészetekben pedig több leggyakrabban a kerti vasfű (Verbena x hybrida; Verbena hortensis) vásárolható meg, mely több verbéna faj keresztezésének köszönhetően jött létre. Természetesen más verbénafajok is nevelhetőek dísznövényként, mint az ernyős verbéna (Verbena bonariensis), a csüngő verbéna (Verbena hybrida ‘Tapien’), a lila verbéna (Verbena rigida), a kék verbéna (Verbena hastata).

Verbéna

A verbéna egy egynyári, fajtától függően felálló, kúszó vagy csüngő növekedésű évelő növény, mely rendkívül gazdag formájú és színvilágú fajokat foglal magába. Virágágyásokban és szegélynövényként is tartják, de balkonládába is nevelhető, egyes fajait a pillangók nagyon kedvelik. Leveli általában keskenyek és hosszúak, virágai változatos színekben pompázhatnak, és fajtól függően tavasszal és nyáron virágoznak, de akadnak őszig virágzó fajok is. A virágok színe kék, ibolya, fehér, piros, rózsaszín lehet, ernyős virágzatát kicsi, magányos virágok alkotják.

Gondozása

A gondozása hasonló más egynyári növényekhez, nem túl nehéz, ugyanis nem mondható igényes növénynek.

Talajigény

Talaj tekintetében nem igényes, szinte bármilyen talajban megél. A legjobb számára a laza, jó vízáteresztésű talaj, ezért ha szabadföldbe ültetjük, érdemes ültetés előtt a talajt fellazítani.

Tápozás

A tápanyagigénye magas, illetve közepes fajtól függően. A csüngő fajtákat érdemes hetente tápoldatozni, de a többi fajtát elegendő hetente.

Fényigény

Leginkább a napos helyeket kedvelik, ezért világos, meleg helyet keress a számára.

Vízigény

A vízigénye magasnak mondható, ezért rendszeres öntözést igényel. A pangó vizet azonban nem tűri jól, ezért az öntözést érdemes odafigyeléssel végezni.

Szaporítás

Leghatékonyabban dugványokkal szaporítható. Magról is szaporítható, de ez a folyamat egyes fajok esetében nagyon nehézkes, mert a magok különböző előkezelést igényelnek vetés előtt, és a magok csírázóképessége is alacsony.

Metszés

Metszés nem igényel, de az elszáradt növényi részeket és az elhervadt virágokat célszerű eltávolítani a növényről.

Teleltetés

Nem igényel különösebb teleltetést, mivel egynyári növény.

Ültetés, átültetés

Az ültetésnél nincs különösebben nehéz dolgunk, a verbéna kerülhet cserépbe és szabadföldbe, attól függően melyik fajt választod.

Virágzás

Ha többféle verbénafajt ültetünk, akkor júniustól egészen októberig gyönyörködhetünk színes virágaiban.

Betegség, Kártevők

Ellenálló növény, betegségek és kártevők nem jellemzőek rá.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek