Zanót (Cytisus) gondozása, ültetése, metszése, szaporítása – Zanót fajták képekkel

Zanót
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A zanót (Cytisus) növénynemzetség Közép- és Dél-Amerikából származik, a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába sorolják, és a tagjai általában bokrosan elterülő, esetleg közepesre vagy alacsonyra növő lombhullató cserjék. Virágai sárga vagy bíborrózsaszín színűek, pillangós virágúak, leginkább tavasszal és nyár végén nyílnak.

Zanót

A legelterjedtebb zanót faj hazánkban a korai zanót (Cytisus x praecox), de a heverő zanót (Cytisus x decumbens) is elég gyakori. Évelőkkel szokták társítani, és szabadföldbe, de nagyobb cserépbe, edénybe is ültethető. Levágott ágait karácsony környékén díszíteni is szokták, és ezekből az ágakból készülhet az úgynevezett grincsfa.

Gondozása

A gondozása némi odafigyelést igényel, nem mondható túlságosan bonyolultnak.

Talajigény

Talaj tekintetében meglehetősen igénytelen, az átlagos kerti talaj tökéletes a számára, de savas vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik a legszebben. Egyedül a meszes talajt nem kedveli.

Tápozás

Nem igényel különösebb tápoldatozást, tápanyagban gyérebb talajban is tökéletesen fejlődik.

Fényigény

A fényigénye közepes, ezért inkább napos, világos helyet keressünk a számára.

Vízigény

A vízigénye átlagos, mérsékelt öntözést igényel.

Páraigény

A párát kimondottan kedveli.

Szaporítás

A szaporítása dugványokkal a legegyszerűbb, de magvetéssel is próbálkozhatsz, bár az kevésbe sikeres módszer a zanót esetében.

Metszés

A metszést lehetőleg a virágzást követően, júliusban végezd. Az új hajtások felét érdemes eltávolítani, és az elszáradt virágokat is érdemes levágni.

Teleltetés

Télen érdemes takarni, különösen, ha szabadföldbe ültettük, de a balkonládába, cserépbe nevelt zanót is elviseli a telet a szabadban, ha takarásról gondoskodsz.

Ültetés, átültetés

A zanót nem viseli jól az átültetést, ezért, ha ültetjük, végeleges helyet keress a számára, ha pedig cserépbe ültetjük, akkor elég nagy cserepet válassz, hogy ne nagyon kellejen átültetéssel háborgatni. Ha kiöregszik, akkor érdemes fiatal, új növényt ültetni a helyére.

Betegség, kártevők

Betegségek és kártevők tekintetében nem igényes növény, ellenállónak mondható.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek