Raindrop Törpebors (Peperomia polybotrya) gondozása

Peperomia polybotrya
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 September 30.
Peperomia polybotrya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

Az IKEA szobanövény kínálatában tűnt fel ez a kedves külsejű, egyszerűen nevelhető törpebors faj, ami még nem igazán ismert Magyarországon. A kertészetek jellemzően más törpebors fajokat árulnak itthon, ezeket a későbbiekben fogom bemutatni.

A képen látható Peperomia polybotrya annyira ritkaságszámba megy itthon, hogy magyar elnevezést nem is találsz rá a Google-ben. Angol nyelvű források “Coin leaf Peperomia” néven hivatkoznak rá, amit talán pénzlevelű törpeborsként lehetne lefordítani a legszebben.

A Peperomia polybotrya szív alakú, zöld színű, fényes leveleivel díszít. Külföldön többféle változatát is árusítják, a kiemelt képen a Peperomia polybotrya ‘Jayde’ látható, gyakori még a Peperomia polybotrya ‘Raindrop’ is. 

Legjobban talán az itthon is ismertebb tompalevelű törpeborsra (Peperomia obtusifolia) hasonlít a külseje.

Gondozása rendkívül egyszerű, ha kezdő szobakertész vagy, akkor sem jelent kihívást. Ha olyan növényt szeretnél tartani, ami mutatós, ugyanakkor kis helyen is elfér remek választás ez a növény.

A Peperomia polybotrya világos, de nem tűző napos, esetleg félárnyékos, átlagos szobahőmérsékletű helyen érzi jól magát. Bármilyen nem túl sötét, helyiségben tarthatod, ahol kellemes a hőmérséklet.

Mérsékelt öntözést igényel, nem teljesen szárazságtűrő növény, de a túlöntözést sem szereti.

Tavasszal és nyáron 3-4 hetente tápoldatozhatod, hogy még szebb, erősebb legyen a növényed, ősszel és télen nem kell tápoldatoznod. Ha szeretnéd átültetni, tavasszal ültesd át B típusú virágföldbe.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
Peperomia polybotrya

Hasonló cikkek