3+1 őszi növénykülönlegesség, amivel díszítheted a kerted!

mirtuszhanga
írta: Kertész Viola frissítve: 2019 July 08.

A tavaszi és a nyári időszak bővelkedik a virágaival díszítő szebbnél szebb növényekben. Az őszi időszakban a választható növények száma már jóval kevesebb, azonban még ilyenkor is szép számmal találhatsz olyan kerti növényeket, amelyekkel vidámságot csempészhetsz a kertedbe. Ezek közül mutatok be 4 igazi különlességet.

Ha szeretnél részletesen olvasni a bemutatott növények gondozásáról, látogass el a https://citygreen.hu weboldalra, ahol számos más kerti és szobanövény gondozásával is megismerkedhetsz!

1. Díszkáposzta (Brassica oleracea)

díszkáposzta

Kép forrása: Pixabay.com

A díszkáposzta (Brassica oleracea) a közönséges káposzta nemesített változata, mely színpompás leveleivel díszít. Ez a rendkívül dekoratív kétnyári dísznövény remek választás kertbe, teraszra és balkonládába ültetve egyaránt.

A díszkáposzta abban az őszi, téli időszakban pompázik, amikor már viszonylag kevés növény közül tudunk válogatni, melyek színeket csempészhetnek a kertünkbe.

Az alacsony, vagy közepesen magas, kb. 30-40cm átmérőjű növény színes levelei hullámos vagy csipkés szélűek, szorosan simulnak egymáshoz, tömött fejet alkotnak.

Jól mutat az őszi időszak más növényeivel összeültetve, ilyenek például a csarab vagy a krizantém is.

2. Mirtuszhanga (Gaultheria mucronata)

mirtuszhanga

Kép forrása: Flickr / Szerző: Julio Martinich / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A mirtuszhanga (Gaultheria mucronata) Argentínában és Chilében őshonos örökzöld cserje mely a hangafélékkel áll rokonságban.

A tőzegmirtusz és tűzföldi mirtuszhanga néven is ismert növény, nagyon érdekes külsejű, fő díszét ősszel megjelenő bogyós termései jelentik.

A növény érdekessége, hogy a hímivarú példányok, csak virágokat hoznak, bogyós termést a kertészetekben kapható nőivarú egyedek nevelnek. Harang alakú virágai tavasz végén valamint a nyár első felében nyílnak.

A növény levélzetét apró, fényes, kissé szúrós levelek alkotják, melyek jó hátteréül szolgálnak a rózsaszín, fehér vagy mályvaszínű gömbölyű és fényes bogyóknak.

3. Japán aranykrizantém (Ajania pacifica)

japán aranykrizantém

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: KENPEI

A japán aranykrizantém (Ajania pacifica) alacsony, vagy közepes termetű évelő növény, mely Honsú szigetéről származik. Látványos levélzetével, valamint virágaival egyaránt dísze lehet kertünknek.

Sűrű, tömött bokrot alkotó, rizómákkal terjedő növény, mely a virágágyások alacsonyabb növényeként, sziklakerti növényként, vagy konténerbe ültetve is megállja a helyét.

Levélzetét sötétzöld színű, csipkézett, fehér szegélyű levelek alkotják. A levelei fölött nyílnak gombszerű sárga virágai, melyek ősszel pompáznak.

+ 1. Kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens)

kúszó fajdbogyó

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) alacsony termetű, rizómákkal terjedő, gömbölyded formájú, heverő szárú örökzöld törpecserje, mely leveleivel, virágaival, valamint terméseivel egyaránt díszít.

Levélzetét aromás illatú, kicsi, bőrszerű levelek alkotják, melyek télen kissé elszíneződnek, pirosas árnyalatot kapnak. Nyáron nyílnak kicsi, harang alakú világos rózsaszín vagy fehér virágai.

Ezt követően fejlődnek ki ősszel, piros színű, fényes felületű bogyós termései, melyek télen is díszítenek.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Julio Martinich / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Wikipédia / Szerző: KENPEI

Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek